KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Påven menar att välsignelser är för enskilda individer, inte godkännande av LGBT-unioner

2 min lästid
På fredagen försvarade påven Franciskus ett Vatikandokument om välsignelser för samkönade par men sa att de inte var en godkännande av en livsstil som kyrkan ser som potentiellt syndig, utan av individer som söker närma sig Gud.

På fredagen försvarade påven Franciskus ett Vatikandokument om välsignelser för samkönade par, men sa samtidigt att det inte handlade om en godkännande av en livsstil som kyrkan betraktar som potentiellt syndig, utan om individer som strävar efter att komma närmare Gud.

Det var andra gången på lika många veckor som Franciskus försökte förtydliga deklarationen från den 18 december, som skapade en omfattande debatt inom kyrkan och där biskopar i vissa länder vägrade att låta sina präster implementera den. Han gjorde det första gången i en italiensk TV-intervju den 14 januari.

Hans senaste kommentarer framfördes till medlemmar av Vatikanens doktrinära avdelning. Dess chef, kardinal Victor Manuel Fernandez, har genomfört ett antal intervjuer för att förklara avsikten med dokumentet, känt under sin latinska titel Fiducia Supplicans.

Syftet med välsignelserna, sa Franciskus, var ”att konkret visa nära samband mellan Gud och kyrkan för alla dem som befinner sig i olika situationer och ber om hjälp för att fortsätta – ibland börja – en trosvandring.”

Kyrkan lär att homosexuellt sex är syndigt och osund, och att personer med samkönade attraktioner, vilket inte anses vara syndigt i sig självt, bör sträva efter att vara kyska.

Påven sa att medan ”moralisk fulländning” inte krävdes av dem som söker sådana välsignelser, var de inte avsedda att rättfärdiga en relation som kyrkan betraktar som oregelbunden.

”När ett par spontant kommer fram för att be om dem välsignar man inte föreningen, utan bara de personer som tillsammans har begärt det. Inte föreningen, utan personerna”, sa Franciskus.

Franciskus betonade att sådana välsignelser inte bör ges i en liturgisk kontext. Dokumentet säger att de ska ges diskret och aldrig med någon av den prakt eller ceremoni som finns vid bröllop.

Sedan sin val i 2013 har Franciskus försökt göra kyrkan, med sina 1,35 miljarder medlemmar, mer välkomnande för HBTQIA+-personer utan att ändra den moraliska doktrinen.

I sitt fredagsanförande verkade Franciskus erkänna den motreaktion dokumentet utlöste, särskilt i Afrika där biskopar effektivt har avvisat det och där samkönad aktivitet kan leda till fängelse eller till och med dödsstraff.

Franciskus sa att när välsignelserna ges bör prästerna ”naturligtvis ta hänsyn till situationen, känsligheterna, platserna där man lever och de mest lämpliga sätten att göra det”.