KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Påven säger att deklarationen om samkönade var ”missförstådd”, försvarar tillkännagivandet

På söndagen försvarade påven Franciskus ett historiskt beslut som godkänner välsignelser för samkönade par och antydde att de inom den katolska kyrkan som motsatt sig det har dragit "fula slutsatser" eftersom de inte förstår det.

På söndagen försvarade påven Franciskus ett historiskt beslut som godkände välsignelser för samkönade par och antydde att de i den katolska kyrkan som har motsatt sig det har dragit ”fula slutsatser” eftersom de inte förstår det.

I en tv-intervju gjorde Franciskus sina första offentliga kommentarer sedan den 18 december-deklarationen utlöste en omfattande debatt inom kyrkan, där biskopar i vissa länder, särskilt i Afrika, vägrat att låta sina präster genomföra det.

”Ibland accepteras inte beslut, men i de flesta fall när beslut inte accepteras beror det på att de inte förstås,” sade Franciskus som svar på en specifik fråga om december-deklarationen.

”Faran är att om jag inte gillar något och jag tar (motståndet) i mitt hjärta, blir jag motstånd och drar fula slutsatser,” sade han under en länk från sin Vatikanbostad med programmet ”Che Tempo Che Fa” på Italiens Channel 9.

”Detta är vad som hände med de senaste besluten om välsignelser för alla,” sade han och hänvisade till deklarationen som är känd under sitt latinska namn Fiducia Supplicans (Bönande Förtröstan). Den utfärdades av Vatikanens doktrinella avdelning och godkändes av honom.

Sedan den första deklarationen har Vatikanen ansträngt sig för att betona att välsignelserna inte innebär ett godkännande av homosexuell sex och inte bör betraktas som något som på något sätt är jämförbart med äktenskapet för heterosexuella par.

Men även en förtydligande tidigare denna månad från Vatikanens doktrinella avdelning överlade inte biskoparna i Afrika, där samkönad aktivitet i vissa länder kan leda till fängelse eller till och med dödsstraff.

De utfärdade förra veckan ett brev där de sade att december-deklarationen hade skapat ”oro i mångas sinnen” och inte kunde tillämpas på grund av kontinentens kulturella sammanhang.

I Frankrike sade vissa biskopar till sina präster att de kunde välsigna homosexuella individer men inte par.

Kyrkan undervisar att homosexuell sex är syndigt och oordnat och människor med samkönad attraktion bör försöka leva i kyskhet, och påven verkade anspela på detta i sitt svar.

”Herren välsignar alla,” sade Franciskus. ”Men sedan måste människor gå in i en dialog med Herrens välsignelse och se den väg som Herren föreslår. Vi (kyrkan) måste ta dem vid handen och leda dem på den vägen och inte fördöma dem från början”.

Sedan sin valkampanj 2013 har Franciskus försökt göra kyrkan, med sina 1,35 miljarder medlemmar, mer välkomnande för HBTQ-personer, utan att ändra den moraliska doktrinen.