KRISTNA NYHETSBYRÅN

Påven satsar på Volkswagen för att minska Vatikanens koldioxidavtryck

Lästid: 2 minuter
Påven Francis har ingått ett avtal med Volkswagen för att introducera en elbilsflotta för att uppnå koldioxidneutralitet år 2050.

Folk som kör en elhyrbil i Italien kan snart kunna ladda den i Vatikanstaten. Påven har ingått ett avtal med Volkswagen för att införa en helt elektrisk och koldioxidneutral bilflotta. Påve Franciskus satte för tre år sedan upp målet att Vatikanen ska vara koldioxidneutral år 2050.

För två år sedan bytte han ut sin ”popemobile” mot en ny batteridriven modell. Interiören i fordonet använder material tillverkade av återvunna flaskor och plast som återvunnits från haven istället för läder.

Enligt ett uttalande från Vatikanen kommer projektet att ”förnya statens bilflotta med bilar från Volkswagen och Škoda genom långsiktig uthyrning”. Ett nätverk av laddningsstationer kommer också att byggas, både i Vatikanen och på andra platser.

Påve Franciskus kommer att bli den första påven som deltar i FN:s internationella klimatkonferens känd som ”COP” när han reser till Dubai för deras 28:e årliga möte i början av nästa månad. Han kommer att ansluta sig till affärsledare, unga människor, klimatforskare, ledare för ursprungsbefolkning och olika andra experter.

Pontiffen har gjort ekologisk bevaring till en av de identifierande temana i sitt påvedöme och har öppet kritiserat västländernas svala svar på krisen. Nyligen välkomnade han ledaren för Dr Sultan Al Jaber till Vatikanen för att diskutera den roll som trosledare och trosbaserade organisationer kan spela i att främja FN:s klimatmål.

Förra månaden släppte Franciskus den andra delen av sitt banbrytande dokument Laudato Si’. I det varnar påven för att världen vi lever i kollapsar och ”kan närma sig bristningsgränsen.”

Konvertiternas försvarare

Ruth Nordström och Människorättsadvokaterna har framfört 50 fall till FN:s tortyrkommitté, huvudsakligen rörande kristna konvertiter, men FN:s anmärkningar ignoreras fortfarande