KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Påven vädjar till COP28 att finna genombrott angående klimatförändringar

3 min lästid
På lördagen uppmanade påven Franciskus FN:s klimattoppmöte att sträva efter ett avgörande genombrott för att stoppa global uppvärmning.

På lördagen vände sig påven Franciskus till FN:s klimattoppmöte och uppmanade till ett nödvändigt genombrott vad gäller avtal för att stoppa den globala uppvärmningen, som inkluderar avskaffandet av fossila bränslen, och sade att klimatet hade ”blivit galen”. Den 86-årige påven hade planerat att närvara på konferensen, men en lunginflammation tvingade honom att stanna kvar i Vatikanstaten. Hans fullständiga tal överlämnades till delegaterna, och Vatikanens statssekreterare kardinal Pietro Parolin förkortade det för att hålla sig inom den 3-minuters tidsgränsen för talen.

”Tyvärr kan jag inte vara fysiskt närvarande hos er, som jag starkt önskat. Trots detta är jag med er, för tiden är knapp”, sa Franciskus i sitt meddelande.
”Jag är med er eftersom vår alles framtid nu beror på den framtid vi väljer. Jag är med er eftersom förstörelsen av miljön är en förolämpning mot Gud”, sade han.

Franciskus har gjort försvaret av miljön till en central del av sin tio år gamla påvliga sociala lära och har skrivit två stora dokument om ämnet – ett 2015 och ett i oktober i år. I sitt meddelande till COP28-delegaterna återkom Franciskus till huvudtemana i båda skrifterna, men vädjade direkt till dem och sa att det var ”avgörande att det blir en genombrottsförändring och inte bara en delvis ändring av riktningen” i Dubai.

”För att uppnå detta måste vi ta tydliga steg framåt med ökad energieffektivitet, förnybar energi, ”avskaffande av fossila bränslen” och en förändring av vårt slösaktiga levnadssätt”, sa han.

När han konstaterade att ”glappet mellan de rika och de fattiga aldrig har varit så ofattbart stort” uppmanade påven till att länder med mindre ansvar för växthusgaser men som lider mest än de avancerade länderna bör få skuldförskrivning. Han kallar detta för ”betalning av den ekologiska skulden” som de är skyldiga för att lida av något de inte orsakade.

”Lyssna noga på jordens rop och hör de fattigas böner och vara känsliga för de ungas förhoppningar och barnens drömmar! Vi har ett stort ansvar: att se till att deras framtid inte förnekas”, sa han.

”Klimatet, som blivit galen, vädjar till oss att stoppa denna illusion av allmakt. Låt oss än en gång erkänna våra begränsningar, med ödmjukhet och mod, som den enda vägen till ett liv av sann uppfyllelse”, avslutade han.

Neil Thorns från den katolska kyrkans officiella hjälporganisation CAFOD sa till Premier att påvens röst angående klimatet är viktig oavsett människors trosbekännelse:

”Jag tror att människor ser honom som en stark förespråkare, inte bara för de fattigaste, utan också när det gäller miljön och klimatkrisen.
”Och jag tror att de också respekterar honom eftersom han är någon som i princip lever ut sina värderingar. Och jag tror att han också har en förmåga eftersom han i grunden är statschef. Han är chef för Vatikanstaten.
”Hans ord når fram eftersom han inte bara talar för en liten stat, utan talar för 3,2 miljarder katoliker över hela världen.”

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.

En ödmjuk begäran

Ett konservativt presbyterianskt trossamfund hoppas att President Bidens administration ”fördömer synden” hos transsexuella ingrepp för minderåriga.