KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Påven visar upp radband från dödad ukrainsk soldat och fördömer ’krigets galenskap’

"Sju World Central Kitchen-arbetare dödade i Gaza - internationell hjälp behövs för att förhindra konflikten."

På onsdagen ledde påven Franciskus tusentals människor i en tyst minut för att be för de hjälparbetare som dödades av en israelisk attack i Gaza och för den unga ukrainska soldaten Oleksandre som dödades i ”detta vansinne av krig”..

Franciskus vädjade på nytt om omedelbart eldupphör i Gaza och frisläppande av gisslan som togs från Israel den 7 oktober av Hamas. Han bad för familjerna till de sju World Central Kitchen-arbetarna som dött och uppmanade till att humanitärt bistånd når Gazas folk samt att allt görs för att förhindra konflikten från att sprida sig..

Efter sitt allmänna audiens visade Franciskus också turister och pilgrimer på Petersplatsen en radband och en kamouflerad Nya Testamentet-bok som en 23-årig ukrainsk soldat vid namn Oleksandre hade med sig när han dödades i staden Avdijevka..

Dessa föremål gavs uppenbarligen till Franciskus för två veckor sedan av syster Lucia Caram, en argentinsk född nunna som bor i Spanien och har lett flera humanitära uppdrag till Ukraina för att föra in bistånd och transportera sårade soldater..

Enligt ett Instagram-inlägg den 13 mars sa Caram att Franciskus blev rörd under en privat audiens när hon presenterade honom med Oleksandres radband och Nya Testamentet. Hon sa att Franciskus kysste radbandet, som han själv hade välsignat vid ett tidigare tillfälle för Caram att distribuera i Ukraina..

”Han uppmanade mig att fortsätta. Han gav mig fler radband att ta med till Ukraina,” skrev hon vid den tiden..

När Franciskus visade upp föremålen på onsdagen bläddrade han igenom sidorna i Oleksandres understrukna Nya Testament och sa att den unge mannen fortfarande hade hela livet framför sig när han dödades..

Han bad om en stund av tyst bön ”tänkande på den här killen och så många som honom som dödats i detta vansinne av krig.”.

Franciskus har tidigare visat upp andra reliker från Ukrainakriget, inklusive en sliten ukrainsk flagga som återhämtades från Bucha, platsen för tidiga ryska grymheter..