KRISTNA NYHETSBYRÅN

Search
Search
Close this search box.

Påvens förening med tidigare President Bill Clinton mot ’globaliseringen av likgiltighet’

Vid FN:s generalförsamling i New York deltog påven Franciskus via videokonferens tillsammans med före detta president Bill Clinton, på en sida vid sammankallad av Clinton Foundation för att diskutera världens mest angelägna frågor.

Världsledare samlades vid Förenta nationernas generalförsamling i New York när påven Franciskus uppträdde via videokonferens i en osannolik konstellation tillsammans med tidigare president Bill Clinton. Det sidoevenemanget sammankallades av Clinton Foundation för att diskutera hur man kan hantera några av världens mest brådskande problem.

Clinton Global Initiative (CGI), som pågick i två dagar, måndag och tisdag, inkluderade ämnen som klimatförändringar, flyktingkrisen och barns välfärd. Bill Clintons tidigare vicepresident Al Gore har varit en stark förespråkare för miljön sedan han lämnade ämbetet, och den tidigare presidentens fru och före detta utrikesminister, Hillary Clinton, har en långvarig passion för att förbättra barns välfärd. Bland de andra gästerna fanns USA:s finansminister Janet Yellen, Barbados premiärminister Mia Mottley som har talat om den klimatkris som fattigare länder står inför, samt företagsledare och VD:ar, liksom skådespelarna och filantroperna Orlando Bloom, Matt Damon och Ashley Judd.

Konferensen återkom förra året efter ett sexårigt uppehåll och syftar till att säkra åtaganden från dessa ledare och påverkare för att adressera stora frågor som påverkar världen, såsom klimat, men även hälsovård, våld baserat på kön och kriget i Ukraina.

Påven talade till president Clinton, som satt på scen bredvid den gigantiska skärmen. Han tog upp en kultur av ”omtanke” och sa att världen ”lever i en tid av förändring” och fortsatte:

”Bara tillsammans kan vi komma ur den starkare tillsammans. Bara tillsammans kan vi helande världen från globaliseringen av likgiltighet.”

Den 86-årige påven uppmanade ledare på alla nivåer att ta ansvar för de problem världen står inför och att arbeta tillsammans för att hitta lösningar: ”Vi behöver en stor och delad ansvarsövertagande. Ingen utmaning är för stor om vi tar itu med den genom personlig omvändelse. Den personliga omvändelsen hos var och en av oss. Det personliga bidrag som var och en av oss kan göra för att lösa den. Och från en medvetenhet om vad det är som gör oss till en del av ett öde.

”Ingen utmaning kan övervinnas ensam. Inte ensam, bara tillsammans. Systrar och bröder, Guds barn.”

Han betonade att ingen i publiken på evenemanget skulle förvänta sig att vägen till antingen fred eller framsteg skulle vara spikrak, men uppmanade dem att inte ge upp: ”Svårigheter kan frambringa det bästa eller det sämsta i oss. Där ligger vår utmaning; att bekämpa själviskhet, narcissism och splittring med generositet och ödmjukhet. Bättre enighet än konflikt. Det är dags att hitta vägen till fred.”

Den helige fadern använde också sitt tal för att ta upp migrationsnödsituationer runt om i världen och bad de närvarande att se det mänskliga i flyktingbarnens ögon och förstå deras behov av vård och fortsatt utbildning.