KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Påvens skandalösa avslöjanden om tidigare konklaver och uppgörelser med påve Benedikt XVI:s nära medarbetare avslöjas!

Stora frågetecken kring hur länge påven Franciskus kommer att vara på posten, kan han följa Benedikt XVI:s fotspår?

Påven Franciskus har avslöjat politiska ”manövrar” som används för att påverka rösterna under de två senaste påvevalen, samtidigt som han förnekar att han planerar att reformera processen inför framtida konklaver, enligt en boklång intervju publicerad på tisdagen.
De konfidentiella avslöjandena finns i ”Efterträdaren: Mina minnen av Benedict XVI”, där den argentinske påven reflekterar över sin relation med den avlidne tyske påven och slår vissa slag mot Benedicts långvariga assistent.
Boken, skriven som en konversation med korrespondenten för Spaniens dagstidning ABC, Javier Martínez-Brocal, kommer vid en känslig tid för den 87-årige Franciskus. Hans sköra hälsa har väckt frågor om hur länge han kommer att förbli påven, om han kanske kommer att följa i Benedicts fotspår och avgå, och vem som eventuellt kan ersätta honom.
I boken avslöjade Franciskus tidigare konfidentiella detaljer om det påveval som valde Benedict till påve 2005 och om den omröstning 2013 där han själv valdes, och säger att han fick avvika från kardinalernas tystnadsed eftersom han är påve.
År 2005 sade Franciskus att han blev ”använd” av kardinaler som ville blockera Benedicts val – då Kardinal Joseph Ratzinger – och att de lyckades vända 40 av 115 röster åt hans håll. Tanken var inte att välja argentinaren utan snarare att tvinga fram en kompromisskandidat efter att ha slagit ut Ratzinger från racet, sade han.
”I bokslutet sade de mig att de inte ville ha en ’främmande’ påve,” – med andra ord, en icke-italiensk – sa Franciskus och klargjorde att processen inte handlade så mycket om den Helige Anden som det var en kall, hård politisk beräkning.
Franciskus säger att han satte stopp för manövrerandet genom att meddela att han inte skulle acceptera att bli påve, varpå Ratzinger valdes.
”Han var den enda som kunde vara påve i det ögonblicket,” sade Franciskus och tillade att även han röstade på Ratzinger.