KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Pensionerad katolsk biskop åtalad för sexuella övergrepp i nordvästra Australien

"Skandalomsusade anklagelser om sexuella övergrepp mot Saunders utreds av Vatikanen sedan 2022."

En pensionerad katolsk biskop har åtalats för sexuella övergrepp, inklusive barnmisshandel, i en avlägsen del av nordvästra Australien.
Christopher Saunders, 74, ska infinna sig i Broome Magistrates Court på torsdag i hjärtat av den vidsträckta Outback-stift där han aktivt tjänat som präst i 45 år, enligt ett polisuttalande.
Han har varit i polisförvar sedan detekterarna åtalade honom onsdagen för 19 brott, inklusive sexuellt ofredande och opassande beteende gentemot ett barn, enligt uttalandet.
Anklagelserna sträcker sig tillbaka till 2008 och omfattar Broome samt de avlägsna nordvästra städerna Kununurra och Kalumburu.
Saunders har tidigare förnekat allt felaktigt beteende.
Saunders lämnade sin post som biskop i Broome 2021, ett stift större än Frankrike men med en befolkning på endast 50 000 invånare, efter att polisen meddelat att de avslutat en utredning av sexbrott.
Han hade redan avgått ett år tidigare efter att medierna rapporterat anklagelserna.
En Vatikanutredning av sexuella övergrepp mot barn inleddes mot Saunders 2022.
Denna utredning blev allmänt känd förra året när en australisk tv-nyhetskanal rapporterade innehållet i en 200-sidig Vatikanrapport om Saunders.
Den västaustraliska poliskåren sa då att de begärt en kopia av den rapporten, vilket återupptog den kriminella utredningen.
Saunders började arbeta i Broome som en diakon 1975 och blev biskop 1996. Han är en av Australiens mest ansedda tidigare eller nuvarande kleriker som anklagats i en skandal som skakat kyrkan.
Kardinal George Pell var den tredje högst rankade klerikern i Vatikanen när han 2018 dömdes av en australisk domstol för sexuellt övergrepp mot två 13-åriga koralister i en katedral i Melbourne 1996, då Pell var ärkebiskop.
Pell tillbringade 13 månader i fängelse innan domarna hävdes på överklagande. Han fasthöll sin oskuld till sin död i Rom förra året.
Också 2018, ogiltigförklarade en domare den tidigare ärkebiskopen Philip Wilsons överklagande för att ha försökt dölja sexuella övergrepp mot barn av en pedofil präst på 1970-talet i delstaten New South Wales.
Wilson hade avtjänat nästan fyra månader av ett ettårigt fängelsestraff under husarrest i sin systers hus innan hans överklagande bifölls.
Han hade varit Australiens högstrankade biskop från 2006 till 2010 då han var president för den australiska katolska biskopskonferensen. Wilson dog 2021.