KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Personval mellan ytterligheter i Finland

Det slutgiltiga valet av Finlands 13:e president förväntas avgöras mellan två erfarna politiker med olika utstrålning.

Finland genomför presidentvalets första omgång nu på söndag. Alexander Stubb, Samlingspartiets kandidat, har på sistone ökat sitt försprång gentemot De grönas Pekka Haavisto. Centerpartisten Olli Rehn har däremot tappat mark. Om ingen av kandidaterna får över hälften av rösterna kommer det att ske en andra omgång den 11 februari, vilket de flesta redan nu förutser mellan Stubb och Haavisto. Gallupsinstitutet Taloustutkimus visar att om denna andra omgång äger rum skulle 58 procent av finländarna rösta på Alexander Stubb och 42 procent på Pekka Haavisto. För endast fyra månader sedan låg Haavisto i ledning.

Till viss del liknar toppkandidaterna varandra. Både Stubb och Haavisto har erfarenhet av att sitta i regeringen och har innehaft ministerposter. De är rutinerade och erkända internationellt. Politiskt sett är de motsatser: Alexander Stubb har en stark liberal och borgerlig profil medan Pekka Haavisto har profilerat sig inom humanitära rättsfrågor och fredspolitik.

Svenska folkpartiet valde denna gång att inte nominera en egen kandidat i hopp om att Finland skulle få en president som talar svenska för första gången sedan Mannerheim, och deras förhoppningar har riktats mot Alexander Stubb. Svenska Yles undersökning tillsammans med tankesmedjan Magma indikerar att en betydande andel finlandssvenskar kommer att rösta på Stubb, med 53 procent av de som har bestämt sig för en kandidat som svarar att de skulle rösta på honom. Ålänningarna däremot har svalnat gentemot honom sedan Stubb, till skillnad från Haavisto, inte tydligt nog har motsatt sig militär närvaro på Åland.

Det handlar också mycket om hur väljarna uppfattar begreppet ”finländskt”. Och det är just här som vissa frågetecken om Stubb uppstår, frågetecken som kanske kan vara hans fall på upploppet. Stubb har ifrågasatts på vissa håll angående hans finlandssvenska bakgrund. Han har själv berättat om sitt språkliga limbo, då han bytte till en svensk skola efter att ha gått de första fyra åren på finska. Under sin uppväxt betraktades han i finska sammanhang ofta som ”den där svenska typen”, medan han bland finlandssvenskarna sågs som ”finsk”. Förutom Stubb finns det två andra svenskspråkiga kandidater i valet. Även om de ligger långt efter i opinionsmätningarna, har både Vänsterförbundets Li Andersson och Rörelse Nu:s Harry Harkimo synliggjort den svenska dimensionen i Finland. Andersson har uppmärksammats i debatterna på grund av sin skarpa intellekt och konsekventa politiska ståndpunkt. Många uppskattar henne över partigränserna men kanske mer som en aktiv politiker.

Det finns också skillnader i de toppkandidaters personliga utstrålning. Pekka Haavisto framstår som en reserverad diplomat, mild och empatisk, medan Alexander Stubb är spontan, energisk och färgstark. Stubb följs av ihärdiga rykten om att han har en arrogant hållning, rykten som han har inte lyckats avfärda trots uppriktiga intervjuer om sitt språkliga utanförskap och sina osäkerheter.

Finlands presidentval är ett direktval och den personliga framtoningen är ingen liten detalj. Varje egenskap bedöms, speglas och jämförs – inte bara med den populära presidenten Niinistös unika blandning av avmätt formalitet och folklig charm. Det handlar också mycket om hur väljarna uppfattar begreppet ”finländskt”. Det är i dessa frågetecken kring Stubb som eventuellt kan avgöra resultatet. Är han för dominant? För påstridig? För framgångsrik? För internationell? Och… är han verkligen en riktig finländare för de som sympatiserar med högernationalism?

Sammanfattningsvis är detta val i grund och botten en fråga om värderingar, något som kandidaterna flitigt har kommunicerat via sociala medier. Den självklara finska ödmjukheten kanske inte längre är ett ideal bland de yngre väljarna, som har beundrat och nu saknar en politiker med Sanna Marins glans. Kan Alex Stubb fylla den tomheten? Och är det ens viktigt för Finlands kommande president de kommande sex åren?