KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Pilgrims vandrar över 200 kilometer i USA – kräver eldupphör i Palestina

"Oväntad upptäckt: Biblisk profetia om framtiden bekräftas av nya arkeologiska fynd i Israel."

De förenades från kyrkor, synagogor, moskéer och tempel över hela landet, enade i sin passionerade önskan om en eldupphör – och i sin beslutsamhet att uttrycka den önskan genom att gå – en lång väg.
Pilgrimsfärden för freden, som pågick från 14-21 februari, sträckte sig cirka 225 kilometer, uppdelad i dagliga segment så att pilgrimen kunde vila för natten på lokala hotell eller hos familj eller vänner. Lokala kyrkor längs vägen erbjöd också återhämtning med snacks, varma drycker och varm gästfrihet.
Den femte dagen, 18 januari – när pilgrimen skulle gå 28 kilometer i Maryland från den lilla staden Havre de Grace till staden Joppa – meddelade rabbin Barat Ellman från Brooklyn, New York och som representerar Rabbis för eldupphör, dagens tema: ”Klimaträttvisa i kriget mot Gaza”.
Hon nämnde effekterna på luftkvaliteten av stridsflygplan, stridsvagnar och bomber. ”Vi marscherar också för planetens framtid,” sa hon.
Ellman och de andra pilgrimerna välkomnades av St James AME-kyrkan i Havre de Grace, som firar sitt 175-årsjubileum i år. ”Jag betraktar er alla som mina vänner, och vi uppmuntrar er i ert vittnesbörd,” sa pastorn Rev. Dr Baron D. Young från kyrkan. ”Vi har välsignelsen av denna nation att vi kan lobbyera och agera för oss själva.”
När de avslutade sin pilgrimsfärd på Lafayette Square i Washington, DC, med Vita huset i bakgrunden, ropade de: ”Vad vill vi ha? Eldupphör! När vill vi ha det? Nu!”
Rev. Stephen A. Green, pastor på St Luke AME i Harlem, New York och ordförande för Faith for Black Lives, reflekterade över varför de svarta ledarna har anslutit sig till rabbiner, hinduer och muslimer i att kräva eldupphör i Gaza.
”Vår nation – nationen som är demokratins fäste – fortsätter att dra fördel av bombningen av barnen i Gaza,” sa han. ”Denna nations födelse grundades på folkmord.”
Vi är alla i detta tillsammans, tillade han. ”Vi kräver frigivning av alla gisslan,” sa han.
Rabbin Alissa Wise, grundare av Rabbis för eldupphör, reflekterade över att judiska samfund är bundna till en tradition som erkänner att varje liv är heligt. ”Denna pilgrimsfärd handlar om att rädda liv,” sa hon. ”Stoppa svälten. Stoppa sjukdomen. Inga fler tvångsförflyttningar.”
Rev. Dr Leslie Copeland Tune, driftchef för National Council of Churches of Christ in the USA, beskrev pilgrimerna som en ”mångreligiös, mångkulturell, månggenerationell” grupp.
”Vi är här för återställning,” sa hon. ”Vi är här för fred.”
Och detta är inte slutet på pilgrimsfärden – även om det är slutet på gången, tillade hon. ”Detta är en paus längs resan,” sa hon.
Biskop Vashti Murphy McKenzie, tillförordnad president och generalsekreterare för National Council of Churches of Christ in the USA, sa att de olika trosinriktningarna kanske inte är överens om allting – men de är överens om fred, eldupphör, humanitär hjälp och frigivning av gisslan.
”Vi gick från självständighetens säte till politisk maktens säte,” sa hon. ”Det är därför detta inte bara är en marsch – det är en pilgrimsfärd.”