KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Politikens hetaste ämnen diskuteras i Europas valdebatt! Få reda på allt du behöver veta hos oss”

"Hur påverkar Europas kyrkor valdebatten? Se vad några kyrkor har att säga om sitt engagemang i EU-valet!"

Den evangeliska kyrkan i Polen har fått ett tydligt budskap från biskopen Jerzy Samiec om vikten av att delta i valet i dessa svåra tider i Europa. Valfrågor som relationen till EU, ekonomin och invandring är centrala för den lutherska kyrkan i Polen. Många polacker vill se större satsningar på social rättvisa och jämlikhet, vilket stämmer väl överens med kyrkans värderingar. Samtidigt är motståndet mot invandring starkt och stödet för klimatsatsningar svagt i ett land som är beroende av kolkraft.

Den evangeliska kyrkan i Italien väljer att inte blanda sig i medlemmarnas röstning, men tar ställning i frågor som berör den kristna tron, som invandring och social rättvisa. Kyrkan uttrycker oro över den ökande främlingsfientligheten och rasismen i Italien. Relationen till EU är en het potatis i det politiska landskapet, där olika krafter drar åt olika håll. Kontroversen kring klimatpolitiken och synen på invandring är tydliga tecken på en polariserad debatt i landet.

I Estland håller den evangeliska kyrkan sig utanför valet och försöker inte lyfta fram några specifika frågor i debatten. Säkerhetsfrågor i relation till Ryssland dominerar valdebatten i Estland, medan klimatfrågor och invandring knappt syns till. I en tid där globala frågor blir allt viktigare, verkar Estland ha sina prioriteringar på annat håll. En intressant kontrast till de övriga ländernas engagemang i fler internationella frågor.