KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Politisk storm i Frankrike efter påvens mässa

Frankrikes president Macron närvarande vid påvens mässa i Marseille väcker kraftiga protester då staten bör vara oberoende av religionen.

När påve Franciskus avlägger besök i Frankrikes näst största stad Marseille kommer Emmanuel Macron att sitta i publiken tillsammans med hustrun Brigitte Macron den 23 september. I oktober avlägger paret statsbesök i Sverige. Sedan 1905 är konfessionslösheten lag. Därför borde presidenten inte medverka, uppmanar vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchon och får stöd av andra oppositionspolitiker.

I den omfattande polemiken påminner landets medier om att lagen kom till för att minska den katolska kyrkans makt i politiken och att ingen fransk president har medverkat på en påves mässa sedan 1980. Emmanuel Macron döptes vid 16 års ålder. Som president lovade han 2018 att ‘reparera’ länken mellan staten och kyrkan. Han har med tiden kommit att dua påven, något som är ovanligt enligt franska vanor, säger historiken och religionsspecialisten Valentine Zuber. Flera oppositionspolitiker anser att Macrons beslut kommer högst olämpligt då han nyligen var positiv till förbudet av det muslimska klädesplagget Abaya i landets skolor.

Beslutet har utlöst skolstrejker, samtidigt som förespråkare hyllar det. Jag kommer dock inte att medverka som katolik under påvens möte, utan som president och jag kommer inte att göra korstecknet under mässan, lovar Emmanuel Macron för riksradion France Inter.