KRISTNA NYHETSBYRÅN

Search
Search
Close this search box.

Präst ber om ursäkt för att ha förstört barns ”sataniska” Halloween-pumpor

Efter att ha vandaliserat en utställning av barnens halloweenpumpor två dagar i rad har en präst utfärdat en offentlig ursäkt.

En präst har bett om offentlig ursäkt efter att ha vandaliserat en utställning av barnens halloween-pumpor två dagar i rad. Pater Jaromir Smejkal, som har kallat oktoberfesten för en ”satansfest”, gick på en utställning med jack-o’-lanterns som han upptäckte i en park nära sin kyrka i Kurdejov, Tjeckien. Nästan ett tjugotal pumpor, skulpterade av lokala barn, visades som en del av byns Pumpa- och Lanternparad.

Enligt lokala rapporter grät barnen som skapat dekorationerna när deras andra försök till en halloween-utställning också förstördes. Pater Smejkal erkände att han stampade på pumporna. I ett öppet brev till stadens borgmästare bad Smejkal om ursäkt för vandaliseringen och förklarade att han skulle ha agerat annorlunda om han visste att pumporna hade skulpterats av barn. ”När jag lämnade prästgården på söndagskvällen såg jag flera symboler för den satanistiska festen ”Halloween” framför vårt sakrala område”, skrev han på Facebook. ”Jag handlade enligt min tro och plikt att vara en far och beskyddare för de barn som har anförtrotts mig och tog bort dessa symboler”, tillade han.

Pater Smejkal förklarade att firandet av Halloween är en hednisk ersättning för den katolska festen Allhelgonadagen – där böner erbjuds för helgon och de troende som har gått bort. ”Min plikt som auktoritetsperson och präst är att skydda barn och familjer från dold ondska”, sa han. Han tillade att han inte hade haft för avsikt att orsaka skada och insåg att byborna inte hade haft för avsikt att ”uttrycka förakt för det som är heligt för oss katoliker”. Prästen ska enligt uppgifter ha fått ett antal hot och förolämpningar online efter sin bekännelse.