KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Prästen evakuerades från skogsbränderna på Teneriffa – tackar Premier-lyssnare för sina böner.

Över 12 000 personer har evakuerats på Teneriffa, eftersom myndigheterna säger att bränderna där kan ha startats avsiktligt.

Mer än 12 000 personer har evakuerats på Teneriffa efter att myndigheterna sagt att skogsbränderna där kan ha startats med flit. Man tror att över 29 000 tunnland mark har förstörts på den spanska ön.

I övriga Medelhavet hittades kroppen av en grekisk herde inom ett evakueringsområde. Han antas ha dött av rökinandning när han försökte rädda sin boskap.

Samtidigt står brandmännen inför svåra förhållanden på Teneriffa på grund av det otillgängliga terrängen.

Rev Rachel Ganney, som leder en historisk anglikansk församling på ön, evakuerades med sin man och sina husdjur under helgen. Hon berättade för Premier på måndagen, precis efter att ha fått återvända till sitt hem, och beskrev omfattningen av skadorna: ”Bara från vårt hus kan vi se stora svarta ärr där det brukade vara träd, vilket är mycket tråkigt. Det finns skadad mark i form av jordbruksmark, men enligt det senaste jag såg har inga hem eller liv gått förlorade, vilket naturligtvis är det viktigaste.”

Hon sa att nyheterna från myndigheterna om att bränderna kan ha startats avsiktligt har varit svåra för samhället att hantera: ”De sa hela tiden att det var en mänsklig källa, och nu säger de ’avsiktlig mänsklig handling’. Så det kommer att bli en utmaning, tror jag, för människor.”

Hon tillade: ”Det finns mycket ilska… jag har hört att det startades på sex till 12 olika platser samtidigt… det ser mycket misstänkt ut.”

Och medan hennes roll som pastor innebär att hon kommer att undervisa människor om förlåtelse, medgav hon att det inte kommer att vara hennes högsta prioritet: ”Jag tycker att det är nu vi måste komma samman, be tillsammans, stödja varandra.

”[Vi kommer att] se mot lärdomar som lärt, vilket absolut kommer att inkludera förlåtelse, som en del av det, när vi väl är över den omedelbara krisen. Men att säga till människor att de måste förlåta någon när de inte vet om de har något hem att återvända till, är kanske inte läge. Det är en trauma, som vilken typ av brott som helst. Det tar lite tid att komma dit.”

Hon sa att Gud har svarat på böner från hennes familj i Storbritannien, som tycktes ha mer tro än hon själv: ”En del av min familj har bett om regn – de kanske inte vet hur ovanligt regn i augusti är här – men faktiskt har vi fått regn. Inte mycket, men varje liten bit hjälper.”

Rev Ganney bad om fortsatt bön för vädret och noterade att den största utmaningen för brandmännen är vindarnas oförutsägbarhet: ”Vinden på Teneriffa ändrar riktning med mycket kort varsel, vilket gör det mycket svårt att förutsäga vad som händer med elden. De måste i princip bara bevaka den, vilket är mycket svårt.”

Hon tackade också Premier-lyssnarna för deras stöd: ”Tack så mycket till er som ber för oss och till er som har kontaktat oss. Vi uppskattar det verkligen.”