KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Präster saknas efter att koptiskt kloster i Sudan attackerades av paramilitärer

En koptiskt kristen kloster i Sudan har blivit attackerad av rebellstyrkor, enligt organisationen Christian Solidarity Worldwide (CSW).

En koptisk kristen kloster i Sudan har blivit attackerad av rebellstyrkor, enligt organisationen Christian Solidarity Worldwide (CSW). Det rapporteras att medlemmar från Sudans huvudsakliga paramilitära grupp, Rapid Support Forces (RSF), anföll byggnaden i Wad Madani, Gezira State, den 16 december och har därefter använt den som en militär bas.

CSW-källor rapporterar att minst fem präster, fem noviser (präster i utbildning) och fyra arbetare har varit försvunna sedan RSF släppte videoinspelningar av milismän som trakasserar klostrets invånare.

RSF har varit i strid med Sudanese Armed Forces (SAF) sedan april, då våldet blossade upp i samband med att de skulle gå över till en demokratisk övergång. Hundratals civila har dödats och det finns många rapporter om omfattande sexuellt våld, plundring, ockupation av hem och offentliga byggnader, summariska avrättningar, massgravar och brända byar.

RSF har nyligen utökat sina militära operationer i Gezira State, som för närvarande hyser tusentals människor som har internt fördrivits av konflikten.

CSW säger att det, precis som i andra delstater som ockuperas av RSF, har rapporterats om allvarliga människorättskränkningar. Grundare och ordförande Mervyn Thomas sa: ”CSW är starkt bekymrade över attacken mot det koptiska klostret i Wad Madani och särskilt för välbefinnandet hos dem vars öden är okända. Vi uppmanar alla stridande parter att sluta en fullständig och omfattande vapenvila och omedelbart avsluta eskaleringen av människorättskränkningar som kan utgöra brott mot mänskligheten. Den internationella gemenskapen måste även vidta omfattande åtgärder för att säkerställa att de ansvariga för övergrepp mot sudanesiska medborgare, både under denna konflikt och innan den, hålls ansvariga och för att bestraffa varje nation eller enhet som effektivt bistår och medverkar till begåendet av krigsbrott och förlänger civilbefolkningens lidande genom att finansiera eller beväpna stridande parter.”