KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Prästs bortrövande i Sydsudan ökar rädslan bland präster i landet

Kyrkoledare kidnappade och dödade av regeringssoldater och rebeller under årtionde långt inbördeskrig.

Enligt nyheten i Juba, Sydsudan, har den mystiska försvinnandet av fader Luke Yugue och hans chaufför Michael Gbeko lämnat många kristna i landet oroliga för sin säkerhet och rädda för att utföra tjänstearbete över hela det krigsdrabbade landet.

De båda troddes ha blivit kidnappade av etniska militära styrkor den 27 april när de reste med motorcykel från Nagero katolska församling till Tombura i västra Ekvatorialstaten, som ligger nära Centralafrikanska republiken och Kongo.

Religiösa ledare, framför allt från den katolska kyrkan, uppmanar församlingsmedlemmar att be för den försvunna prästen och hans chaufför. Ledarna vädjar desperat till regeringen att hjälpa till med frisläppandet av de två, som antas vara gisslan, och att förklara undantagstillstånd i området där kidnappningen skedde.

I ett brev till president Salva Kiir vädjar biskop Edward Hiiboro Kussala från Tombura-Yambios katolska stift till att hjälpa till att återföra fader Luka och hans medarbetare i liv.

Sydsudan drabbades av inbördeskrig 2013, vilket fortsätter att skapa stridigheter och kidnappningar, framför allt på landsbygden. Trots en fredsöverenskommelse 2018 är situationen instabil och osäkerheten fortsätter.

Rapporter visar att nästan 400 000 människor dödades under inbördeskriget mellan 2013 och 2018. Över 4 miljoner sydsudaneser tvingades lämna sina hem, varav nästan 2,3 miljoner flydde till grannländer som Uganda och Kenya.

Saknad sida: Har Gud gått vilse?

”Upptäck den otroliga sanningen om Guds kärlek och nåd – ett livsförändrande budskap!”

”Inspirerande upptäckt om Guds kärlek och nåd