KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Rådet till judar i Paris: ”Ta inte av kippan”

2 min lästid
Antisemitiska fall i Frankrike har ökat betydligt sedan krigets början och landets judiska minoritet får stöd.

Vi är nynazister och stolta över det, röt en grupp anonyma personer i en video som spridits på sociala medier. Den har orsakat både skandal och oro då den även omfattar en rad hot om att döda judar.

I dagsläget räknar inrikesministeriet nästan 1200 antisemitiska fall och över 520 personer har gripits. Hoten och brotten kommer såväl från anhängare till radikal islamism som från extrema högern, meddelas i medierna.

En judisk kvinna i Lyon knivhöggs i sitt hem i ett misstänkt hatbrott i början av november. Då antalet antisemitiska hatbrott skjutit i höjden sedan den 7 oktober visar den muslimska församlingens viktigaste ledare Hassen Chalghoumi solidaritet med landets judiska befolkning.

Nu är vi är alla judar. Vi står sida vid sida med våra landsmän judarna för att visa broderskap och enhet, samt för att bekämpa rasism i alla dess former, säger Hassen Chalghoumi en av den muslimska befolkningens viktigaste ledare, till riksradiokanalen France Info.

När pizzaägaren Daphna Benyamin öppnade portarna i utkanten av staden Lyon skakades hon av Davidsstjärnor klottrade på fasaden samt av hotfulla ord. Hon polisanmälde genast händelsen.

Jag är förbaskad, säger hon när Sändaren når henne per telefon. Fast jag kommer aldrig uppmana mina judiska gäster att ta av kippan. Man får inte ge upp.

I Frankrike lever uppåt 650 000 judar, vilket är den största judiska minoriteten i Europa. Fransk polis vaktar idag de flesta av landets synagogor, judiska matbutiker och skolor.

Regeringen har lovat att ta i med hårdhandskarna. Men samtidigt vet man att ord inte avskräcker terrorister. Kanske skulle riktigt hårda straff avskräcka åtminstone några farliga individer, säger Daphna Benyamin.

Judiska gatan rue de Rosier i det centrala Paris kantas av en rad populära bagerier och restauranger. Här inträffade terrorattacken mot restaurangen Goldenberg 1982 och som skördade sex offer.

Idag räds vi en attack liknande de på kibbutzerna i Israel, alltså att någon ska komma med kulspruta och skjuta ihjäl människor, säger en judisk kvinna som vill vara anonym. Även vid andra tillfällen har den judiska minoriteten varit måltavla för attacker i landet.

Vid en judisk skola i Toulouse år 2012 dödades fyra personer och lika många dödades i en attack på en Kosher mataffär i utkanten av Paris år 2015. Åttio korsikanska personligheter som läkare och advokater har i ett upprop i tidningen Le Figaro påmint om att på den franska ön har inga antisemitiska akter inträffat i höst.

Hundratals judar har redan flyttat dit i hopp om att finna en fristad. Fast vi judar har också vår plats på det franska fastlandet. Så jag flyttar inte till ön, säger pizzaägaren Daphna Benyamin.