KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Rättvisa nu! Fler dödsfall när kraven ökar för att Nigeria ska agera mot förödande massakrer på julafton

Det har gått nästan tre veckor sedan den fruktansvärda massakern på julafton av extremister i Nigeria. Ungefär 300 kristna dödades när hela byar brändes ner och matförsörjningen förstördes. Attackerna, i Plateau State, var koordinerade och ännu har ingen av förövarna hållits ansvariga.

Det har gått nästan tre veckor sedan den fruktansvärda massakern på julafton av extremister i Nigeria. Cirka 300 kristna dödades, när hela byar brändes ner och matförsörjningen förstördes. Attackerna, i Plateau State, var samordnade, och ännu har ingen av förövarna ställts till svars.

Masara Kim, en lokal journalist vars kusin dog, berättade för den katolska välgörenhetsorganisationen Aid to the Church in Need (ACN) att hundratals militanter stormade mer än 30 byar, sköt på människor med kulsprutor och satte eld på hus.

Tusentals har blivit bostadslösa och har förlorat sina hem och egendomar. Fulani-nomader har setts förstöra skördar och andra livsmedelsprodukter, bränna ner gårdar och matbutiker, vilket lämnar samhällen svältande och utan någon form av självförsörjning. Många av dem sägs nu bo i kyrkobyggnader medan samhällena bygger upp en framtid.

Fader Andrew Dewan är kommunikationsdirektör i Pankshin Stift, där de flesta attackerna ägde rum. Han berättade för ACN: ”I sådana här situationer springer människor ofta till kyrkor istället för till polisstationer, eftersom de inte har förtroende för regeringsinstitutionerna.

”Det finns upp till 16 flyktingläger i Bokkos, främst på kyrkobesittningar.”

Det har rapporterats om ännu fler mord de senaste 24 timmarna, och Dewan säger att säkerhetsvakter som patrullerar området ofta inte ger något motstånd, vilket får många människor att känna sig osäkra i sina egna hem.

Fader Dewan tillade: ”Vi har hört talas om vissa gripanden men ingen åtal, till förtvivlan för överlevande och offrens familjer.

”Vi är vana vid denna skenprocess – angripare blir oftast gripna och senare frisläppta.

”Politiker håller tal som inte innehåller någon sanning.

”De ger löften om att rehabilitera och återinsätta alla som blivit hemlösa tillbaka till sina förfäders hem, men det är ofta inte fallet.”

Han förklarade att den befintliga situationen med hunger och svält har förvärrats av dessa attacker:

”Under den senaste odlingssäsongen kunde många bönder inte gå till sina gårdar på grund av tidigare attacker.

”De som lyckats odla och skörda sina grödor har upptäckt att allt blev aska i detta senaste våldsdåd.”

Fader Dewan säger att kristna samhällen specifikt riktas i attackerna på julafton:

”Det var på en söndag – människor arbetar inte på gårdar på söndagar.

”Nittionio procent av dem som dödades var hemma. Vissa personer dödades i sin sömn.”

Lokala källor berättade för ACN att många av offren var kvinnor och barn.

Jalang Mandong, en överlevande som förlorade 10 släktingar i massakern, hävdade att attackerna var utformade för att ”rådbråka kristna” och ”störa firandet av julen”, samtidigt som de försökte ”ta över dessa samhällens mark”.

Herr Mandong sa att han och några andra bybor först försökte försvara sina familjer men blev överträffade av militanterna och saknade vapen att slå tillbaka mot skyttarna.

Fader Dewan säger att det påminner honom om förföljelsen som de tidiga kristna upplevde på första århundradet.

Han sa: ”Vi drar paralleller med berättelserna om den tidiga kyrkan om hur kristna förföljdes, som finns i Apostlagärningarna.

”Vår uppgift är att fortsätta predika och sprida hopp, troende att saker och ting någon dag kommer att bli bättre.”