KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Regionala kommunikatörer stärker WCC-gemenskapen, fördjupar solidaritet

3 min lästid
Var vänlig och skicka in din ansökan före den angivna sista ansökningsdagen, så att vi kan ge den rättvisa och noggranna bedömning och övervägande.

Sedan COVID-19-pandemin har regionala kommunikatörer träffats månatligen online för att stärka sitt samarbete regionalt och globalt. Förutom att dela nyheter och uppdateringar inkluderar vissa möten kapacitetsbyggande sessioner.

Under det senaste mötet den 7 februari delade WCC-personalen kommunikationsprioriteringar för 2024 och erbjöd en uppdatering om WCC-generalsekretetarens resor samt stora kommande evenemang som en träff för regionala ekumeniska organisationer och en online-återträff för sammankomstskommunikatörer.

Agendan inkluderade en diskussion om situationerna i Gaza och Ukraina samt WCC och regionala svar. Sociopolitiska utvecklingar relaterade till mänskliga rättigheter i Argentina, Ecuador och El Salvador var ett ytterligare ämne, liksom de tragiska skogsbränderna i Chile.

Gruppen diskuterade även cyberattacken i december 2023, dess konsekvenser och hur WCC:s kommunikationsteam kunde fortsätta fungera.

”Som kyrkor tar itu med frågor som formar våra samhällen och gemenskaper, förblir kommunikationens roll avgörande för att höja deras röster”, säger Naveen Qayyum, kommunikationsansvarig för Conference of European Churches. ”För att arbeta med gemensamma intressen finns stor potential i regionala kommunikationsorgan att gå samman och samarbeta för att uppnå globala ekumeniska mål.”

Elia Nasrallah, mediadirektör för Rådet för Mellanösterns kyrkor, betonade vikten av att bygga broar. ”I en värld tyngd av krig och kriser är det att bygga broar och stå tillsammans mycket viktigt, särskilt för att främja en kultur av fred, dialog, broderskap och rättvisa”, sa Nasrallah, ”Därmed kommer kommunikationens roll som har ett avgörande uppdrag att återspegla kristna värden och hantera sociala frågor.”

Kommunikatörer höjer också de förtrycktas röster, tillade Nasrallah. ”Därför är det verkligen viktigt att utbyta erfarenheter, idéer och uppdateringar från hela världen för att förbättra kommunikationsarbetet, sprida hopp tillsammans och stödja kyrkan i att höja de förtrycktas och sårbara människors röster”, sa Nasrallah. ”Till slut är vi alla ett i Kristi kropp och lever i samma värld där mänskligheten söker efter en ljusglimt mitt i all svårighet.”

Klein Fausto Emperado, kommunikationskoordinator för Christian Conference of Asia, betonade också vikten av budskap som främjar rättvisa och fred.

”I vår fragmenterade värld ger samarbetet mellan kommunikatörer från kyrkor och ekumeniska organisationer hopp till hela världen genom övertygande texter, bilder och videor för att sprida budskap om försoning, solidaritet, rättvisa och fred”, sa han. ”De livliga budskapen inspirerar människor över hela världen att be, arbeta och samarbeta för att uppnå enighet oavsett många delande faktorer.”

Chady Chata, sociala medier-ansvarig för Rådet för Mellanösterns kyrkor, citerade Johannes 1:1 och sa: ”I begynnelsen var Ordet, och Ordet var med Gud, och Ordet var Gud.”

Chata påpekade att världens kyrkor tror på detta Ordet. ”Våra liv har påverkats av det, och det driver oss att agera på olika sätt för att sprida det i ekumeniken (kulmen av alla uppdrag)”, sa Chata. ”I kommunikation har vi funnit en speciell kallelse som Jesus önskar att hans sak av kärlek, rättvisa och enhet förespråkas.”

Chata uttryckte uppskattning för kommunikatörsgruppen. ”Vi tackar Gud för insatserna från våra medmänniskor som kämpar för Kristi sak, i hopp om att vi en dag ska uppnå enighet på resan mot vår önskade ena kyrka”, sa Chata.

”Under tiden som WCC har fortsatt att engagera sig med regionala kommunikatörer har vi fördjupat vårt förtroende och kamratskap med varandra och med hela gemenskapen”, sa Marianne Ejdersten, WCC:s kommunikationsdirektör. ”Våra möten är en plats där vi kan dela våra glädjeämnen, våra utmaningar och våra böner för varandra samtidigt som vi polerar våra färdigheter och bygger våra nätverk.”

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.