KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Religiösa organisationer fördömer Bidens dekret vid södra gränsen

Kristna organisationer kämpar för invandrares rättigheter genom amerikanska myndigheters omlokalisering av invandrare.

President Joe Biden har skrivit under en exekutiv order som dramatiskt begränsar antalet immigranter som får ansöka om asyl vid den södra gränsen till USA. Policyn pausar inresa vid gränsen, från och med onsdag, när 2 500 olagliga inresor har skett inom en 24-timmarsperiod.

Den exekutiva ordern följer efter två misslyckade försök i kongressen i år att anta partiskilda invandringsreformer, inklusive en lag som förhandlats fram mellan republikanska och demokratiska lagstiftare som blockerades i senaten i januari efter att GOP-kandidaten Donald Trump kritiserat den.

Beslutet av Biden-administrationen väckte starka reaktioner från organisationer som samarbetar med federala regeringen för att omlokalisera flyktingar när de har behandlats av gränsbevakningen. Sex av dessa nio organisationer är religiösa och har en lång historia av stöd för immigranter.

HIAS, en av de religiösa organisationerna, utfärdade ett uttalande där de fördömde gränsstängningsordern som ”felaktig” och ”ineffektiv.” Naomi Steinberg, HIAS vice president för policy och advocacy, sa att det är störande att denna politiska manöver görs på asylsökandes bekostnad och är tydligt mot lagen. Det kommer inte att hjälpa eller göra gränsen säkrare.

Steinberg fruktar att den exekutiva ordern kommer tvinga personer med genuina asylanspråk att återvända till farliga situationer som de flydde från i sina hemländer eller vänta i farliga förhållanden i Mexiko. Även om den exekutiva ordern påstår sig genomföra ”utökade insatser för att avveckla människosmuggling,” uttryckte Steinberg också rädsla att ordern kommer att göra tvärtom, vilket tillåter smugglare att dra nytta av allt desperata människor.

I ett uttalande sa Kelly Ryan, president för Jesuit Refugee Service/USA, att gruppen var ”djupt besviken” över Biden-administrationens ansträngningar att begränsa asyl och uppmanade den att samarbeta med Centralamerikanska länder och Mexiko för att förbättra invandrares framtidsutsikter. Den nya policyn bygger på samma auktoritet, känd som 212(f), som Trump-administrationen åberopade 2018 för att neka asyl till dem som korsade olagligt. Federala domstolar ogiltigförklarade policyn eftersom den bröt mot amerikansk invandringslag, som tillåter rätt att söka asyl oavsett inresesätt.

I en reaktion på den exekutiva ordern sa Krish O’Mara Vignarajah, president och VD för Global Refuge, tidigare Lutheran Immigration and Refugee Service, att den delar Steindbergs syn att den exekutiva ordern utsätter migranter för risk. ”Att skicka dem som söker asyl tillbaka till de förhållanden de flyr ifrån utan att få utöva sin rätt är en tvivelaktig möjlighet,” sa Vignarajah. ”Vi har allvarliga bekymmer angående dagens uttalande.”

Vignarajah sa att medan Biden-administrationen är ”hämmad” på grund av kongressens passivitet, finns det sätt att både säkra gränserna och erbjuda robusta humanitära skydd. HIAS president och VD Mark Hetfield sa att den amerikanska invandringslagen inte har hållit jämna steg med 2000-talets migrationsmönster. ”I stället för att reparera ett föråldrat invandringsystem som har varit trasigt i årtionden,” sa han, ”använder politiker anti-invandrarrhetorik för att vinna röster genom att smida rädsla.”