KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Religös pilgrimsfärd till tunisiskt synagoge skakas av Gaza-kriget”

Tunisisk judisk tradition drar till sig fromma från USA, Frankrike och till och med Israel trots officiella relationers brist.

Ett år efter en attack där två judiska pilgrimer och tre lokala poliser dödades vid den antika El Ghriba-synagogan på Djerba-ön i Tunisien, var endast en liten grupp närvarande vid årets Lag B’omer-pilgrimsfärd, en händelse som tidigare har lockat tusentals människor. Judar i Tunisien och över hela den arabiska världen skyllde på en spänd politisk klimat i kölvattnet av Israel-Hamas kriget i Gaza.

”Det fanns i princip ingen pilgrimsfärd i år,” sa Rebekah, en fransk-tunisisk jude som var en av de få som gjorde resan i år och som bad att hennes efternamn skulle hållas hemligt. ”Det var bara böner för Lag B’omer och en minnesceremoni för offren från förra året.”

Pilgrimsfärden är en djupt rotad tradition bland den tunisiska judiska diasporan över hela världen. Tidigare år kom besökare från USA, Frankrike och även Israel, trots bristen på officiella relationer mellan Tunisien och den judiska staten.

Förra året kom över 5 000 personer till evenemanget, och tidigare år har deltagandet varit så högt som 8 000.

I april, strax över en månad före Lag B’omer, meddelade samhället att de inte skulle arrangera en officiell pilgrimsfärd, med hänvisning till säkerhetsbekymmer.

”I framtiden kommer de som besöker att vara välkomna och de kan hålla religiösa ritualer, tända ett ljus, inne i synagogan,” berättade Perez Trabelsi, chefen för öns judiska samhälle, för The Associated Press förra månaden. I motsats till tidigare år hölls firanden över hela ön.

Saknad sida: Har Gud gått vilse?

”Upptäck den otroliga sanningen om Guds kärlek och nåd – ett livsförändrande budskap!”

”Inspirerande upptäckt om Guds kärlek och nåd