KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Rev. Dr. Karen Georgia Thompson blir första kvinnan att leda United Church of Christ

2 min lästid
Vid en historisk omröstning valdes Rev. Dr Karen Georgia Thompson, en svart kvinna född i Jamaica, till generalsekreterare och president av United Church of Christs 34: e Generalkonvent den 3 juli.

Thompson är den tredje kvinna som har nominerats till inlägget, efter rev. Yvonne Delk (1989) och Barbara Brown Zikmund (1999), men den första som har valts. Som en jamaicansk invandrare är Thompson den tredje personen av afrikansk härkomst som tjänar som ledare för trosinriktningen.

”Idag, Förenade Kyrkan i Kristus, skapade vi något första gången tillsammans,” sade hon efter omröstningen. ”Det kommer inte vara sista gången.”

Hennes val ägde rum på Förenade Kyrkan i Kristus 34:e Allmänna Synoden i Indianapolis (USA). Hon kommer att börja sin nya roll den 1 augusti och ta över från rev. John Dorhauer, som har tjänat de senaste åtta åren.

Thompson har varit biträdande generalsekreterare för vidsträckta kyrkoministerier och medexekutiv för Globala ministerier sedan 2019. Hon har tjänstgjort i den nationella strukturen för Förenade Kyrkan i Kristus (UCC) sedan 2009, tidigare som minister för etnisk rättvisa och minister för ekumenisk och interreligiös relation.

Thompson har en doktorsexamen i teologi med en avhandling om religiös mångfald bland afrikansk karibiska människor från Seattle University; en teologie magisterexamen från Union Theological Seminary; och en examen i offentlig förvaltning från North Carolina Central University.

Hon tjänar också som medlem i både WCC:s verkställande utskott och centrala utskott. ”Jag ser fram emot att prioritera UCC:s ekumeniska åtagande,” sade hon. ”Samarbete är viktigt för oss alla när vi fortsätter att vara kyrka på 2000-talet. Jag kommer fortsätta att tjäna som medlem i centrala utskottet och verkställande utskottet, liksom på andra platser inom WCC där jag har ledande befattningar. Vår delaktighet inom WCC är viktig för vårt ekumeniska vittnesbörd och för de möjligheter det erbjuder att lära och växa tillsammans i gemenskapen.”