KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Rev. Dr Kenneth Mtata reflekterar över boken ”White saviourism in International Development”

2 min lästid
WCC:s programdirektör för Offentligt Vittnesbörd och Diakonia, Rev. Dr Kenneth Mtata, deltog som en del av en panel för granskning och reflektion över boken "White saviourism in International Development," av Themrise Khan et al, vid Bokmässan i Göteborg 2023.

I ett ”fråga-och-svar” -session reflekterade Mtata över hur den etniska hierarkin som utvecklats från slavhandeln har en negativ påverkan på människor idag. ”Önskan att ’rädda’ Afrika samtidigt som man stöder exploaterande kapitalistiska projekt har lett till att vissa regeringar ersätter utvecklingsbistånd med affärsintressen,” noterade Mtata. ”En sådan modell är avsedd att ge västerländska företag enkelt tillträde till afrikanska marknader utan att ta hänsyn till hur sådana företag utnyttjar, exproprierar och missbrukar fattiga samhällen och miljön.”

Mtata noterade vidare att, sedan mordet på George Floyd, uppkomsten av Black Lives Matter-rörelsen och andra liknande protester har belyst samspelet mellan systemisk rasism och en nyliberal kapitalistisk ekonomi som inte är engagerad i rättvisa.

”Den nuvarande instabiliteten i Afrika kan härledas till arvet från kolonialismen och vit överhöghet tillsammans med medverkan av militariserade lokala eliter,” sa han.

Panelen diskuterade begreppet ”white saviourism” (vit frälsartyr), vilket Mtata beskrev som ”mötet mellan ras och kapitalism.” Förnekandet av svart handlingskraft är en del av denna koppling, tillade han. ”White saviourism består av individuell dygd kontra systemisk rättvisa – fokuset på vita individers altruism utan att ta itu med de systemiska orättvisor som orsakar fattigdom,” sa han. ”Vi får inte uppmana västerländska medborgare att vara mer generösa – de måste arbeta för rättvisa. Afrika och utvecklingsländerna behöver rättvisa ekonomiska relationer – inte välgörenhet.”

Mtata sa att antagandet att Jesus var vit är en felaktig utgångspunkt. ”Kan väst uppgradera rätt version av Jesus?” frågade han. ”Kampen för heltäckande och inklusiv ekonomisk utveckling måste utkämpas på nivån av idéer, praxis och strukturer.”

Kyrkans nyhetsmeddelande om Bokmässan i Göteborg 2023 finns tillgängligt på länken nedan.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.