KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Rysk präst avstängd efter att ha hållit minnesgudstjänst för Navalny”

Känd journalist hedrade Navalnys minne vid gravsida i Moskva – viktig ritual inom rysk ortodox tradition.

En präst som ledde en minnesceremoni för den avlidne ryska oppositionsledaren Aleksej Navalny har avstängts i tre år av chefen för landets ortodoxa kyrka.

Dmitry Safronov höll en minnesstund vid Navalnys grav i Moskva den 26 mars för att markera 40 dagar sedan politikerns död, en viktig ritual inom den rysk-ortodoxa traditionen.

En order publicerad på Moskvas stifts webbplats på tisdagen offentligt degraderade Safronov från sin position som präst till att bli psalmläsare och fråntog honom rätten att ge välsignelser eller bära korkåpa de kommande tre åren. Han överfördes också till en annan kyrka inom huvudstaden.

Ingen anledning angavs för beslutet, som undertecknades av patriark Kirill, chefen för den rysk-ortodoxa kyrkan och en viktig allierad till den ryska presidenten Vladimir Putin.

Navalny dog plötsligt den 16 februari i den avlägsna arktiska straffkolonin där han avtjänade ett 19-årigt fängelsestraff på extremismanklagelser som allmänt ansågs vara politiskt motiverade. Orsaken till Navalnys död förblir obekant, även om politikerns anhängare har skyllt Kreml för hans bortgång.