Är orden ”Vår Fader” i början av Herrens bön ”problematiska”? Det är vad ärkebiskopen av York har föreslagit. Medan han talade vid öppningen av Engelska kyrkans Generalsynod i York, sa ärkebiskop Stephen Cottrell att ordet ”fader” kan vara svårt för dem som har upplevt förstörande och misshandlande föräldrar. ”Jag vet att ordet ’fader’ är problematiskt för dem vars erfarenhet av jordiska fäder har varit destruktiv och för alla oss som har kämpat alltför mycket under ett förtryckande patriarkalt grepp om livet”, sa han.
Tidigare i år startade kyrkan en kommission om könsbundet språk och sa att kristna sedan länge har insett att ”Gud varken är man eller kvinna, ändå har inte den variation av sätt att tilltala och beskriva Gud som finns i Skriften alltid återspeglats i vår gudstjänst”.
Efter ärkebiskop Stephens tal igår sa medlemmen av ärkebiskoparnas råd, pastorn Dr. Ian Paul: ”Stephen har rätt när han säger att många människor har svårt med språket ’fader’ på grund av sina egna erfarenheter av fäder. Men det är så Jesus uppenbarar Gud för oss. Vi har inte rätten att förkasta detta tydliga och konsekventa budskap från Skriften.”
Canon Dr. Chris Sugden, ordförande för den ortodoxa anglikanska Mainstream-gruppen, höll med och sa: ”Säger ärkebiskopen av York att Jesus hade fel eller att Jesus inte var medveten om människors behov? Jag kan inte tro att han medvetet gör det, men det är det intryck det ger. Det verkar vara symboliskt för hur vissa kyrkoledare tar sin vägledning från kulturen istället för Skriften. Om människor har haft en svår relation till sina mänskliga fäder, så innebär det att de kan återupptäcka den sanna naturen av faderskap genom Kristus.”
Rev. Christina Rees, som ledde kampanjen för kvinnliga biskopar, sa dock att ärkebiskopen hade ”träffat mitt i prick med en fråga som är mycket aktuell för kristna och har varit det i många år”.
Generalsynoden fortsätter i York fram till den 11 juli.