KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Salman Rushdie berättar om brutala knivattacken – hans överlevnadsvilja i fokus!”

Uppmärksammad författare Salman Rushdies nya bok "Knife" är en kort men kraftfull läsupplevelse på 200 sidor.

Salman Rushdie, författaren som överlevde en knivattack 2022, har nu skrivit sin första bok sedan dådet. I memoaren ”Knife”, beskriver han detaljerat hur attacken ägde rum. På bara över 200 sidor är ”Knife” en kortare bok i Rushdies samling, men ändå fylld av hans karaktäristiska energi och expansion. Det är hans första memoar sedan ”Joseph Anton” år 2012, där han återblickade på fatwan som utfärdades mot honom av Irans Ayatollah Khomeini på grund av påstådd hädelser i hans roman ”The Satanic Verses”.

Efter att ha levt under konstant skydd i många år, tycktes hotet mot Rushdie ha avtagit. Han hade återgått till sitt liv med resor och kreativ frihet, och publicerat romaner som ”Quichotte” och ”Victory City”. I ”Knife” reflekterar han över att han hade förberett sig på att någon dag möta sin ”publika mördare”. Attacken 2022 kändes dock inte bara chockerande, utan även ”anakronistisk”, som om en ”mördande spöke från det förflutna” återvände för att utkräva en skuld.

”Knife” är inte bara en berättelse om en skrämmande attack, utan lika mycket en skildring av Rushdies karaktär och ande. Rushdie hyllar modet hos Henry Reese, som grep angriparen under attacken. Boken dokumenterar hans resa från att ligga i sitt eget blod till att återvända till samma scen 13 månader senare, och nå en tillstånd av ”sårad lycka”.

Rushdies liv handlar inte enbart om våldsamheter och trauman. I ”Knife” berättar han om mötet med och giftermålet med poeten Rachel Eliza Griffiths. Hennes stöd och närvaro efter attacken var en källa till tröst för Rushdie, som beskriver hennes leende som oförglömligt. Deras kärlekshistoria utgör en viktig del av boken, som visar på ljuset även mitt i mörkret.

Under sin återhämtning fick Rushdie beskedet att hans vän och författarkollega Martin Amis var svårt sjuk i cancer. Amis, tillsammans med Rushdie, Hitchens och McEwan, utgjorde en grupp begåvade vänner från Storbritannien. I ett avskedsbrev till Amis hyllade Rushdie deras gemenskap och Amis litterära karriär. Amis gick bort i maj 2023, vilket var en tung förlust för Rushdie och deras författarkrets.

Trots den nära döden-upplevelsen, ser Rushdie framåt mot att lämna sjukhuset och återvända till det offentliga livet. Stödet och kärleken han mottagit efter attacken har varit överväldigande, och har gett honom hopp om framtiden. Orden från andra, även från världsledare som Joe Biden, har varit trösterika och visat på betydelsen av att dela idéer utan fruktan. Att konfronteras med döden kan göra en ensam, men orden från andra ger en känsla av gemenskap och mening.