KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Sant’Egidios laikakatolska firande framhäver gruppens växande inflytande”

2 min lästid
"Påvens utvalda hjälpare valda från lekmannarörelser – ett historiskt steg för den katolska kyrkan!"

I Rom samlades en folkmassa i Basilica di San Paolo fuori le Mura den 8 februari för att fira den laika katolska rörelsen Sant’Egidios 56-årsjubileum. Rörelsen betraktas som påven Franciskus favoritrörelse och har spelat en viktig roll i hans utrikesdiplomati. Bland folket som deltog fanns Vatikanens högt uppsatta dignitärer och personer med funktionsnedsättningar och sårbara människor. Sant’Egidio grundades 1968 av en liten grupp studenter och har sedan dess utökat sina verksamheter till andra delar av Italien och konfliktområden runt om i världen. Rörelsens engagemang för fred symboliseras av deras logotyp, en duva som bär en olivkvist över en regnbåge. Påven har förlitat sig på Sant’Egidio under hela sin pontifikat och har integrerat rörelsen närmare Vatikanens verksamhet. Rörelsens högsta profil kom 2022 när påven utsåg kardinal Matteo Zuppi, kardinalpräst för Sant’Egidio, att leda påvens fredsmedling i Ukraina. Sant’Egidio är nu den erkända ledaren för Vatikanens diplomatiska insatser och har överskuggat Vatikanens statssekretariat i utrikesfrågor. Rörelsen spelade även en viktig roll i att arrangera mötet mellan påven och patriarken Kirill i Havanna 2016. Vid jubileumsmässan beskrev Zuppi Sant’Egidio som ”dottern till Andra Vatikankonciliet” och betonade rörelsens fortsatta tillväxt och fruktbarhet. I en värld där våldet tycks eskalera erbjuder rörelsen en trygghet för dem som söker det. Genom att fokusera på ”jag” utan ”vi” och utan Gud leder vi oss själva obönhörligt mot undergång.

(200 ord)

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.

En ödmjuk begäran

Ett konservativt presbyterianskt trossamfund hoppas att President Bidens administration ”fördömer synden” hos transsexuella ingrepp för minderåriga.