KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

SD anklagar Ansgarskyrkan för falsk marknadsföring – kontrovers i det kristna samfundet!

"Kontroversiell debatt om visionen för Ansgarskyrkan Lidingö - välkomnande mötesplats eller falskt påstående?"

Ansgarskyrkan väljer att inte hyra ut sina lokaler till Sverigedemokraterna på grund av att församlingen anser att en kristen människosyn inte är förenlig med SD:s politik. Det är inte första gången Ansgarskyrkan säger nej.

Göran Borgenvik, ordförande för Sverigedemokraterna på Lidingö, tycker att det är odemokratiskt och märkligt att detta fortgår trots att SD är landets näst största parti. Han ifrågasätter församlingens syn på en fjärdedel av Sveriges befolkning.

Församlingsföreståndaren Ulf Bergsviker förklarar att beslutet inte handlar om att vara odemokratisk, utan om att SD-politiken har försämrats med åren. SD:s retorik syftar till att montera ner civilsamhällesrörelsen och pratar om assimilation istället för integration.

Göran Borgenvik uppmanar Equmeniakyrkan att utesluta Ansgarskyrkan för att de inte praktiserar demokrati. Han ser Svenska kyrkan som öppen och välkomnande, i motsats till Ansgarskyrkan.

Ulf Bergsviker ser Borgenviks uttalande som ett försök att polarisera och underminera olika åsikter. Han menar att SD försöker ta sig in i kyrkan, och att det finns en strategi bakom deras agerande.

Ansgarskyrkan har motiverat sitt nej tydligt enligt sin uthyrningspolicy och människosyn. De hyr enbart ut till organisationer som respekterar alla människors lika värde. Endast SD har fått ett nej på 27 år.

Göran Borgenvik tycker det är anmärkningsvärt att Ansgarskyrkan inte ställer upp för de som flyr från krig och behöver hjälp. Om kyrkan har en annan åsikt anser han att det är beklagligt för samhället.

Det finns en tydlig tendens att många lokaler inte vill hyras ut till politiska partier för att undvika eventuella konflikter. Ansgarskyrkan väljer dock att motivera sitt nej och stå för vad Equmeniakyrkan på Lidingö representerar i en tid där tystnad är frestande.