KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Sjödin vinterpratar på nyårsafton

2 min lästid
På nyårsafton håller Tomas Sjödin sitt sjunde vinterprat i radioprogrammet "Vinter i P1", där temat är minnen och det förflutna.

Vinter i P1 sänds klockan 13.00 varje dag från 25 december till 1 januari. Tomas Sjödin är nästsist ut. Sjödins program på nyårsafton kommer att vara stillsamt med mamma och minnen som tema.

– Jag tror det finns en väldigt stor kraft i minnen som inte ska avfärdas i att man är övernostalgisk. I centrum av berättelsen finns min mamma, en vanlig mamma, men den av alla världens mammor som råkade bli just min. Det är hon som lärt mig att det vanliga är det viktiga, säger Tomas Sjödin.

Tomas blev överraskad när han såg att Bibi Rödöö, programchef för Sommar och Vinter i P1, ringde, eftersom han redan varit med i programmet sex gånger.

– Hjärtat hoppar till när hennes nummer dyker upp på displayen. Blev såklart väldigt glad, men också nervös ett ögonblick när jag funderade på om jag har något att säga som inte är sagt? Efter några dagar kom jag på idén till temat och sen har det varit en rolig process att skriva manuset, säger Tomas Sjödin.

Tidigare har Tomas Sjödin varit vintervärd åren 2011, 2013, 2014, 2016, 2017 och 2018. Dessutom var han värd i ”Sommar i P1” åren 2004 och 2006.

Bibi Rödöö presenterade alla vintervärdar förra veckan och förutom Tomas Sjödin pratar polismästaren Carin Götblad, filosofiprofessorn Åsa Wikforss, komikern Kodjo Akolor, programledaren Kristin Kaspersen, professorn i miljöhistoria Sverker Sörlin, komikern och skådespelaren Olof Wretling och slutligen korrespondenten Anna-Lena Laurén, som vinterpratar från Kiev.

– I oroliga tider behövs kloka röster. I ”Vinter” i år handlar det bland annat om att vi lever i en tid då förnuftet somnat och monstren väller fram och om hur det är att flytta från ett land som för krig till ett land som försvarar sig. Och om att snön kan hjälpa oss att få syn på livets skörhet och magi, säger programchefen Bibi Rödöö.

Alla Vinterprogram släpps som podd på juldagen klockan 7.00 och samma dag är det premiär för årets ”Vinter i P1” i Sveriges Radio. Tiden är 13.00 och först ut är Kristin Kaspersen.

Det första Vinterprogrammet sändes 1969, enligt Sveriges Radio. Programmet hette då ”På Vintergatan” och sändes fram till 1974. Det återuppstod två gånger på 1990-talet och hade nypremiär 2008.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.