KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Skandal i katolska kyrkan: Vägrar samarbete i sexuella övergrepp-utredning, enligt Washingtons justitieombud !

Skandaler inom Katolska kyrkan avslöjas - 23 delstater granskar, nio rapporter visar chockerande resultat.

Den katolska kyrkan vägrar att samarbeta med en Washington State-utredning om användningen av fonder för att dölja sexuella övergrepp av präster, enligt justitieminister Bob Ferguson. Han ber en domstol tvinga Seattle ärkestift att lämna över årtionden av handlingar.
Ärkestiftet kallar anklagelserna för en överraskning och säger att de välkomnar utredningen. De delar delstatens mål att förebygga missbruk och hjälpa offer till läkning.
Ferguson, själv katolik, sa att ärkestiftet vägrat ge ut dokument som inte redan varit offentliga, med hänvisning till en religiös immunit. Han påpekade att de ignorerat en andra kallelse för inspel angående våldtäktsanklagelser och ekonomiska handlingar.
Enligt Ferguson har 23 delstater granskat den katolska kyrkan och minst nio har släppt rapporter som visar detaljer långt bortom vad kyrkans företrädare frivilligt delgett.
Exempelvis rapporterade sex katolska stift i Illinois offentligt att 103 präster anklagats för sexuella övergrepp. Men en skarp rapport förra året avslöjade att 451 hade sexuellt förgripit sig på minst 1 997 barn.
På liknande sätt visade Maryland i fjol upp överväldigande bevis på att övergreppen var utbredda: över 150 präster hade sexuellt utnyttjat över 600 barn utan att ställas till svars.