KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Skandal kring Daniel Alm: Fler fall av maktmissbruk uppdagade

Tidigare medarbetare avslöjar maktmissbruk hos ledande kristen profil efter intervju i Sändaren med Daniel Alm.

Förre pingstledaren Daniel Alm har deltagit i en intervju där han berättat om processen kring sin avgång som föreståndare för Pingst FFS och Västerås Pingst. Men reaktionerna hos tidigare nära medarbetare har varit starka till vad som sades.
En medarbetare menar att Alm framställer det som att Pingst FFS dammsugit efter personer som kunde säga något kritiskt i utredningen, vilket hen inte håller med om.
Efter historien kring Alms och de två kvinnorna briserade, hörde flera personer av sig till styrelsen för att berätta om maktmissbruk. Medarbetare anser att händelser sopats under mattan eller tystats, och att personer i Alms närhet försvunnit ur ledarroller eller till och med kyrkan.
Fem tidigare nära medarbetare till Daniel Alm utvecklar sina tankar i samtal med Sändaren. De beskriver en struktur av maktmissbruk och hur människor farit illa.
En medarbetare som jobbat med Alm menar att han borde lämnat direkt. Utfrysning och maktspel har varit en del av vardagen, där Alm anses ha stort kontrollbehov och söka total lojalitet.
Det berättas också om hur personalen spelats ut mot varandra och att kollegor blivit förminskade. Maktspel som är svåra att ta på har förekommit, där vissa favoriserats och andra bortskuffats.
Det har påtalats för styrelse och HR för tio år sedan, men Alm tystade ner det och förbjöd uppföljning. Medarbetare menar att alla blivit offer för en maktstruktur som borde stoppats tidigare.
Samtliga medarbetare som intervjuats har bett om att få vara anonyma för att skydda sina familjer och vänner.