KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Skandal: Ordet ’kvinna’ saknas i norsk abortlagstiftning”

Ny norsk abortlag föreslår att ordet "kvinnan" ersätts med "den gravida" och är oklar kring könsspecifika aborter. Läs mer här!

I den senaste tiden har regeringen ännu inte förklarat varför ordalydelsen ändrades. Det nämns endast i medierna. I den nuvarande abortlagen från sent sjuttiotal användes ordet 34 gånger.

I den kristna dagstidningen Vårt Land kallar en talesperson för Norska Samfundet för Kvinnofrågor (NKF) detta ”olyckligt och sorgligt”. Samfundet fruktar att könsneutral formulering i lagtexter leder till mindre skydd för kvinnor.

Den pro-life organisationen Menneskeverd pekar på den lagliga möjligheten till könsbyte i Norge. ”En kvinna kan ändra sitt juridiska kön till man och fortfarande bli gravid”, säger Maria Selbekk på Menneskeverd i en intervju med CNE. ”Detta skulle kunna ha lett till formuleringen av ”den gravida”.

Den nuvarande lagen om abort i Norge kommer från sent sjuttiotal. Vid den tiden sågs abort som ett nödalternativ. Nu för tiden har åsikten förskjutits mot att abort är en rättighet. Detta har lett till en lång debatt om att förlänga abortperioden från tolv till arton veckor, eller till och med längre, som CNE rapporterade tidigare. Andra länder, som Danmark och Sverige, har gjort samma förändring.

Norska Hälsovårdsministern Jan Christian Vestre sa vid sin presentation av det nya lagförslaget att han ser kvinnors självbestämmande som ett ”grundläggande värde” för Norge. Partierna i (och runt) minoritetskoalitionen är också för en förändring.

Den norska regeringen kommer att göra en samvetsfrihet laglig för första gången. Det har alltid funnits utrymme för ”reservat”, som de kallar det i Norge. Det innebär att personal på sjukhus som inte vill delta i abort aldrig kommer att bli tvungna att göra det.

Hittills har detta alltid varit en del av regleringarna inom vårdinrättningar i Norge. Och det kommer att lagfästas i lagen. I det avseendet stärks ställningen för personer som är mot abort. Alla politiska partier verkar vara överens om detta, så det råder ingen debatt om det.

I grannlandet Sverige är det annorlunda. Det finns ingen rätt till reservation. 2021 förlorade två svenska barnmorskor en rättegång om detta och började arbeta i Norge.