KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Skandal på SBC-seminariet: Anställd beordrade förstörande av sexövergreppsrapport

Skandalös anklagelse mot tidigare högt uppsatt medarbetare vid baptistisk teologisk seminarium i sydliga USA.

En Southern Baptist-seminarium har nyligen släppt fler detaljer om försöket att dölja en rapport om en sexuell överfall på campus som ledde till att en före detta anställd på seminariet hamnade i federal domstol, åtalad för förhindrande av rättvisan. Terri Stovall, skolans kvinnodekan, lämnade in en rapport om ett påstått sexuellt överfall av en student till campuspolisen i november 2022. Dock tog polisen inga åtgärder enligt Dockery, och behöll en kopia av hennes svar.

Några månader senare greps studenten som anklagades för överfallet av en utomstående polisavdelning. Heath Woolman, då Dockerys stabschef, fick reda på Stovalls dokument från november och påstås ha bett henne att göra det ”försvinna” enligt Dockerys uttalande. På den tiden hade all personal informerats om att Justitiedepartementet undersökte Southern Baptist Convention’s hantering av sexuella övergrepp och att alla dokument om sexuella övergrepp hade blivit kallade, sa Dockery. Det påstådda överfallet rapporterades inte till federala myndigheter.

Dockery sa att Woolman förnekade att han uppmanade Stovall att förstöra dokumentet, en påstående som ursprungligen stöddes av Matt Queen, en annan seminariestud. ”I en uppföljningskonversation om vad som sades till Stovall gav Woolman mig försäkran om att han inte instruerade henne att få dokumentet ’försvinna'”, sa Dockery. När Queen ändrade sin historia sommaren 2023, placerades han på administrativt ledigt. Han har nu åtalats för att ha ljugit för FBI och skapat falska anteckningar för att stödja sitt ursprungliga påstående att han inte visste något om en order att förstöra dokumentet.

Woolman lämnade seminariet våren 2023 och är nu pastor för Fruit Cove Baptist Church i St. Johns, Florida. Queen, som avstängdes av sin kyrka i helgen, har pläderat oskyldig och förnekat allt felaktigt. Woolman har inte svarat på en begäran om kommentar på Fruit Cove Baptist. Dockery berömde Stovall för hennes handlingar och sa att skolan fortsätter att samarbeta med federala myndigheter. Han sa också att skolans polischef från 2022 inte längre är på skolan. ”Den här episoden är ett djupt beklagande för mig. Jag är dock tacksam att flera anställda som jag hade stor tillit till agerade ansvarsfullt, särskilt Terri Stovall,” sa Dockery. ”Jag berömmer dessa anställdas tjänst och integritet.” Woolmans påstådda handlingar rapporterades först av tidningen The Tennessean. Tennessean rapporterade att Woolman hade skrytit om noggrannheten i hans kyrkas utvärdering av honom som kandidat när han först anställdes 2023 som pastor.

I sitt uttalande sa Dockery att han hade rekommenderat Woolman som en pastoralkandidat förra året. ”Om jag skulle ombedas att ge samma rekommendation idag, och baserat på information som mottagits efter den tiden, skulle jag inte kunna ge samma rekommendation,” sa han. Få detaljer har offentliggjorts om omfattningen av Justitiedepartementets utredning av SBC och dess enheter. SBC-ledarna har lovat att samarbeta med utredningen. Tidigare i år meddelade SBC:s verkställande kommitté att DOJ:s utredning av kommittén avslutades, vilket ledde till förvirring. Den verkställande kommittén utfärdade senare ett uttalande där de sa att DOJ:s utredning av SBC och dess enheter fortsätter. Queen’s åtal och Dockerys efterföljande uttalande är de senaste episoderna av dåliga nyheter för Southwestern, en gång en av landets största seminarier och nu en kämpande institution. Seminariekommittén meddelade förra året att tidigare ledare hade överskridit med 140 miljoner dollar under två årtionden, vilket satte skolans finanser i en prekär situation.