KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Skandal: Tidigare professor vid sydvästra teologiska seminariet åtalas.

"Skandalen i Amerikanska Baptistkyrkan avslöjas - Utredning påbörjas av USA:s justitiedepartement!"

En tidigare professor vid Southwestern Baptist Theological Seminary har åtalats för att ha försökt förhindra rättvisans gång i en sexuellt övergreppshärva, meddelade Justitiedepartementet på tisdagen. Matt Queen, tidigare administratör och professor vid seminariet, anklagas för att ha gett FBI förfalskade anteckningar under en pågående utredning om påstådda sexuella övergrepp vid seminariet i Fort Worth, Texas. Han arrangerades på tisdagen, enligt DOJ.

”Som påstått försökte Matthew Queen att störa en federal storjuryundersökning genom att skapa falska anteckningar i ett försök att bekräfta sina egna lögner”, sa åklagare Damian Williams från södra distriktet i New York i ett uttalande. ”Den kriminella anklagelsen för förhindrande av rättvisa som tillkännagavs idag borde exemplifiera allvaret i försök av en individ att manipulera eller påverka en federal utredning.”

Queen, som nyligen utsågs till pastor för Friendly Avenue Baptist Church i Greensboro, North Carolina, kunde inte nås för kommentar. Åtalet är det första officiella erkännandet från DOJ om en utredning av Southern Baptist Convention och dess enheter. Southern Baptist-ledare meddelade 2022 att de hade blivit stämda av Justitiedepartementet och lovade att samarbeta.

Efter nyheten om DOJ:s utredning släpptes en rapport från Guidepost Solutions som visade att SBC-ledare hade misskött överlevare av övergrepp under årtionden, förnekat ansvar för handlingarna hos lokala församlingar och förminskat antalet sexuella övergreppsfall inom den största protestantiska trosriktningen i landet.

Tidigare i år meddelade SBC:s verkställande utskott att DOJ:s utredning av utskottet hade avslutats, vilket ledde till förvirring. Utskottet utfärdade senare ett uttalande som sa att DOJ:s utredning av SBC och dess enheter fortfarande var öppen. I ett uttalande på tisdagen gav DOJ mer detaljer om utredningen. Sedan cirka 2022 har USA:s justitieministeriums kontor för södra distriktet i New York och FBI utrett påstådda sexuella övergrepp och missförhållanden i samband med en nationell religiös trosriktning och dess anknutna enheter.