KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Skandalboken ’Bad Faith’ avslöjar kristen nationalismens mörka historia och framtidens hot”

Uppmärksammat filmteam belyser kopplingen mellan Ku Klux Klan och Donald Trumps val till president.

I år 1980 när den konservative politiska operatören Paul Weyrich gick till evangelikala ledare Jerry Falwell och Pat Robertson med ett förslag: om de mobiliserade sina anhängare att börja rösta på Republikanerna, skulle han hjälpa dem att rulla tillbaka många av de civila rättigheter de motsatte sig. Under de följande 40 åren skulle Weyrich och hans Council for National Policy leda dessa grupper till större politisk framgång samtidigt som de långsamt radikaliserades till en potent kraft – Moral Majority – vars specifika idéer om kristendom och kristna värden drev nästan alla deras röstande beslut.

Weyrich var inte subtil i sina motiv för en rådande politisk klass, och han sa till en grupp evangelikala ledare 1980 att ”vårt inflytande i valen ökar ärligt talat när väljarkåren minskar.”

I dokumentären ”Bad Faith: Christian Nationalism’s Unholy War on Democracy” spårar filmskaparna Stephen Ujlaki och Chris Jones uppkomsten av kristen nationalism från Ku Klux Klan på 1900-talet genom skapandet av Moral Majority, den plötsliga uppgången av tea party och valet av Donald Trump. Vad de upptäcker är en nödvändig aspekt av vår nuvarande politiska situation, en som sätter evangelikala kristendomen i nytt ljus.

Många liberaler har länge avfärdat evangelikala kristna och deras fundamentalistiska övertygelser som löjliga och absurda, men Ujlaki och Jones arbetar för att förstå dem på deras egna villkor – och upptäcker inte hyckleri utan en djupt konsekvent, radikalt dualistisk teologi som för många är värd att försvara, även till våldets gräns.

Religion News Service intervjuade Ujlaki per telefon i Los Angeles om skapandet av ”Bad Faith” och berättelsen den berättar om hur en stor andel religiösa väljare kom att tro att president Joe Biden samarbetar med djävulen medan Trump är avgörande för Amerikas andliga frälsning. Filmen finns nu att streama på Amazon Prime, YouTube, Tubi och andra plattformar.

Denna intervju har redigerats för längd och tydlighet.

Överraskande nog var min önskan att göra filmen bara för att ta reda på: Hur gjorde han det, hur vann han, och vem var de kristna evangelikala (som stödde honom)? Men sedan upptäckte jag all denna intriger, alla dessa affärer och det faktum att de bakom dem var anti-demokratiska från början.