KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Skotska kyrkan vädjar till inrikesdepartementet att låta flyktingen stanna

4 min lästid
Kyrkan i Skottland vädjar till Inrikesdepartementet att tillåta en flykting från Sudan att föra sin familj till Storbritannien.

Kyrkan i Skottland vädjar till Inrikesdepartementet att tillåta en flykting från Sudan att ta med sin familj till Storbritannien. Kyrkan säger att Kaltouma Haroun Ibrahim är en värdefull medlem i samhället på Gorbals Parish Church i Glasgow och redan har förlorat tre barn till följd av konflikter. Den 43-åriga kvinnan fick tillstånd att stanna i Storbritannien 2019, vilket ger henne rätt att bo och arbeta i landet. Hon har ansökt om att få ta med sin man och sina två överlevande barn för att bo med henne i staden enligt den brittiska regeringens politik om familjeåterförening. Hennes advokat lämnade in papper till Inrikesdepartementet för cirka 15 månader sedan, men ett beslut har ännu inte fattats.

Fru Ibrahim spelar en aktiv frivillig roll vid Gorbals Parish Church, inklusive det veckovisa Community Kitchen-projektet, och bor lokalt i socialt bostadsområde. Hon studerar för närvarande för att förbättra sin engelska och arbetar deltid med funktionshindrade barn på Glasgow City Council. Catriona Milligan, samhällsutvecklare vid Gorbals Parish Church, säger att fru Ibrahim är ”en del av vår gäng” och det skulle betyda allt för henne om hon återförenades med sin familj.

– Kaltouma flydde från förföljelse i Sudan och Tchad och har varit separerad från sin familj i många år.
– Hon har rätt att stanna i Storbritannien, hon har klarat alla krav för att vara flykting och hon begär bara något som någon i hennes situation är berättigad till – att återförenas med sin närmaste familj på en säker plats.
– Det är en fullständig skam att det inte har hänt ännu eftersom hennes familj dagligen befinner sig i fara, det finns plundring, våld och hunger.
– Tre av hennes barn är redan döda, vem kan leva så? säger fru Milligan.

Fru Milligan säger att hon har känt fru Ibrahim sedan 2019 och hon började komma till Gorbals Parish Church för att vilja ”hjälpa” gemenskapen där hon bor. – Kyrkan bryr sig om Kaltouma eftersom Gud älskar alla, vi är alla Guds barn, oavsett var vi kommer ifrån, oavsett bakgrund. – Hon är vår vän och någon vi älskar och bryr oss om, hon är en del av oss och vi är bekymrade över hennes situation. – Hon är muslim och vi är kristna, men vi tror båda på en Gud av rättvisa och barmhärtighet och den här situationen kräver medkänsla, anständighet och sunt förnuft.
Sudan blev självständigt från Storbritannien 1956 och sedan dess har landet gripits av inbördeskrig under de flesta åren. Den senaste kriget bröt ut i april i år när den sudanesiska armén och paramilitära Rapid Support Forces (RSF) började strida runt Khartoum och Darfur-regionen. Tusentals människor har dött och miljontals har blivit fördrivna när de flyr till vad de hoppas är relativ säkerhet. Trots sina historiska band till Storbritannien finns det ingen säker och laglig väg för sudanesiska människor att söka skydd här. Fru Ibrahim föddes och växte upp i Tchad, men tvingades fly tillsammans med sin man efter att hans liv upprepade gånger hotades. De flyttade till grannlandet Sudan, men inbördeskrig tvingade familjen att fly för sina liv 2014 och de reste till Libyen, där de säkrade passage på en båt som var på väg till Italien över Medelhavet. Tragiskt nog sjönk båten strax efter avgången och två av parets barn, Mohammed, 6, och Faisal, 4, drunknade. Överlevarna nådde fastlandet och fru Ibrahim separerades från sin man och tre överlevande barn. Till slut återvände fru Ibrahim till Tchad och hennes man och barnen lyckades ta sig tillbaka till Khartoum. Hon trodde att hon skulle vara säker i Tchad, men landet terroriseras av Boko Harum, en våldsam islamistisk militantgrupp, och hon blev misshandlad och torterad av personer som letade efter hennes man. Vänner betalade för att hon skulle ta sig därifrån och hon lyckades ta sig till Frankrike med lastbil och flög till London i december 2016 och ansökte om asyl. Fru Ibrahim flyttade till Glasgow året därpå och fick flyktingstatus och en uppehållstillstånd 2019. Med hjälp av en humanitär välgörenhetsorganisation lyckades fru Ibrahim spåra upp sin man och tonårsbarnen i Khartoum, men sedan hennes ansökan om familjeåterförening lämnades in till Inrikesdepartementet dödades hennes 13-åriga dotter, Safa, i ett raketangrepp nära sitt hem i Khartoum. Premier har kontaktat Inrikesdepartementet för en kommentar.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.