KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Skottlands äldsta kyrka stänger som en del av ’radikal reform’

2 min lästid
Kyrkan i Skottland har anklagats för att inte visa respekt för människor som bor på landsbygden efter att landets äldsta kyrka stängdes.

Kyrkan i Skottland har anklagats för att sakna respekt för människor som bor på landsbygden efter att landets äldsta kyrka stängdes. 900 år gamla Birnie Kirk i Moray höll sin sista gudstjänst på söndagen och nu säger församlingsmedlemmar att de kommer behöva resa cirka 20 miles till Elgin församlingskyrka för att utöva sin tro. 68-åriga Gill Garrow, en kyrklig äldste, berättade för Telegraph att hon var ”upprörd” över Kyrkan i Skottlands beslut och anklagade tjänstemän för att ha ”ingen respekt för lantliga människor”. I ett uttalande till Premier säger en talesperson för Kyrkan i Skottland: ”Även om söndagens gudstjänst var den sista regelbundna veckogudstjänsten som kommer att äga rum i Birnie Church, kommer byggnaden att fortsätta underhållas av kirk session tills den frigörs. Detta kommer att möjliggöra användning vid speciella tillfällen, som begravningar eller bröllop. ”Det finns också möjlighet att organisera gudstjänst i Birnie Kirk hall som en del av den överenskomna sammanslutningen. Men Birnie Church är fortfarande schemalagd att överlåtas från Kyrkan i Skottlands ägo före slutet av augusti 2027. Birnie och delansvaret för Plus Carden kommer att förenas med Elgin High, Elgin St. Giles och St. Columba’s South som en enda församling för att kunna fortsätta att tjäna människorna i samhället genom att dela de goda nyheterna om Jesus Kristus och erbjuda praktiskt stöd, samtidigt som vi gör bästa möjliga användning av våra resurser i allt mer utmanande tider. ”Sammanslutningen röstades för överväldigande av var och en av församlingarna och kommer att fastställas formellt den 1 december 2023. Vi är medvetna om de nära känslomässiga banden som människor och deras lokalsamhällen har med sin lokala kyrka, och vi delar den sorg som känns när en kyrka frigörs. ”Stängningen av älskade platser för tillbedjan är en sorg som ministrarna, äldste, medlemmar och personal inom Kyrkan i Skottland alla bär. Dock tror vi att radikal reform är nödvändig om vi ska ta itu med utmaningarna med minskande antal präster, en nedgång i medlemskap och en minskning av inkomster både nationellt och lokalt, och som en del av den processen erkänner vi behovet av att minska antalet byggnader vi äger, vilket har blivit ohållbart för våra behov.”

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.