KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Stat i Indien vill kriminalisera bön för sjuka – Kontroversiellt beslut väcker uppståndelse”

Den spännande berättelsen om kristen tro i Asien. Upptäck nya perspektiv och inspirerande vittnesbörd.

State lawmakers in India har lagt fram ett förslag som syftar till att begränsa evangelism genom att förbjuda ”magisk healing” som kan bötfälla kristna som erbjuder bön eller andra ”icke-vetenskapliga” praktiker för att trösta sjuka människor. Det nordöstra delstaten Assam introducerade förslaget förra månaden, som kristna ledare säger riktar sig orättvist mot deras gemenskapens sed att be för de sjuka. Kyrkans healingmöten har lockat människor till Kristus, och lokala kristna insisterar på att bön är en legitim, universell andlig praxis och inte ett oetiskt verktyg för omvändelse, som hindunationalisterna påstod.

Det föreslagna förbudet, som godkändes av delstatsförsamlingen den 26 februari, säger att ingen person får delta i healingpraktiker och magisk healingförespråkan för behandling av sjukdomar, rubbningar eller tillstånd som rör en persons hälsa, och att ge en falsk uppfattning om behandling för att bota sjukdomar, smärta eller besvär relaterade till människors hälsa. För första gången kan en överträdare ställas inför en till tre års fängelse, en bot på 50 000 rupier (ungefär 600 USD) eller både. Vid en upprepning av brottet kan straffet bli upp till fem års fängelse och/eller en bot på 100 000 rupier (ungefär 1 200 USD).

Lagen måste ratificeras av Indiens president för att bli en akt. Församlingsledare i Assam säger att healingförbudet inte riktar sig mot någon särskild religion, men de var tydliga med sina syften att begränsa evangelism och omvändelse. Himanta Biswa Sarma, Assams chefsminister, sa att ”Vi vill förhindra evangelismen i Assam, så i den riktningen kommer förbudet mot helande att vara en mycket, mycket viktig milstolpe.” Delstaten styrs av hindunationalistiska Bharatiya Janata-partiet (BJP), det nationella styrande partiet under premiärminister Narendra Modi.

”Helande är ett mycket, mycket känsligt ämne, som används för att konvertera stamfolk,” sa Sarma. ”Vi kommer att införa detta bill, för vi anser att religionsstatus quo är mycket viktigt. Den som är muslim, låt dem vara muslimer; den som är kristen, låt dem vara kristna; den som är hindu, låt dem vara hinduer, så det kan finnas en ordentlig balans i vår delstat.” Protester har uppkommit från den kristna gemenskapen och oppositionspartiet i Assam.

Assam Christian Forum (ACF), en paraplyorganisation för alla kristna kyrkor i Assam, har protesterat mot förbudet som en kränkning av religionsfriheten och mot lagstiftarnas karaktärisering av bön som ”magisk healing.” ”Bön är en universell praxis över religioner, använd för att åkalla gudomlig healing,” sa forumet. ”Att kalla det magisk healing förenklar de djupa andliga dimensionerna av tro och liv.” Fortsättning följer…