KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Statsministern och oppositionsledaren i kippavandring

2 min lästid
Statsminister Ulf Kristersson och oppositionsledare Magdalena Andersson deltog i en kippavandring och en manifestation mot antisemitism.

I onsdags deltog Sveriges statsminister Ulf Kristersson i en kippavandring i Stockholm. Vandringen arrangerades av riksdagens nätverk mot antisemitism och genomfördes tillsammans med riksdagsledamöter och partiledare, bland annat oppositionsledaren Magdalena Andersson. Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) och utrikesminister Tobias Billström (M), kulturminister Parisa Liljestrand deltog också i kippavandringen, som utgick från Raoul Wallenbergs Torg och sedan ledde fram till bankhallen i Västra riksdagshuset. När ministrar och partiledare avslutade kippavandringen och gick in i riksdagshuset för en manifestation mot antisemitism samlades en stor folkskara som hade gått med manifestationen från Raoul Wallenbergs Torg utanför riksdagshusets huvudingång.

Statsminister Ulf Kristersson betonade vikten av att visa stöd till Sveriges judar och framhöll rätten att uttrycka sin tro, identitet och kultur som fundamental i en demokrati. Han påpekade också det historiska problemet med antisemitism och konstaterade att vi just nu lever i mörka tider, både i Sverige och i världen. Han fördömde de uttryck för antisemitism som har observerats de senaste månaderna och uppmanade till att bemöta och bekämpa dem. Statsministern förklarade att alla judar i Sverige har en självklar rätt till trygghet och uttrycka sin identitet och sin tro utan att riskera hot, våld och trakasserier.

Magdalena Andersson, oppositionsledaren, poängterade även hon vikten av att ta avstånd från antisemitismen i alla dess former och beskrev den oro som sprider sig bland judar i Sverige. Hon efterlyste resurser för säkerhetshöjande åtgärder och för att undervisa om Förintelsen. Hon uppmanade även till att lära våra barn att stå emot hatet och betonade att alla har en roll att spela i kampen mot antisemitism.

I enkäten gjord av Judiska centralrådet i Sverige efter Hamas terrorattack i oktober, visade det sig att en stor del av de svenska judarna diskuterade att flytta från landet på grund av den ökande antisemitismen. En konkret konsekvens av hotbilden är att judiska församlingen i Göteborg vågar inte längre fira gudstjänster i synagogan på grund av bristande resurser för säkerhetshöjande åtgärder. Den ökade hotbilden synliggjordes även vid kippavandringen i Stockholm, där poliser kantade gatorna för att säkerställa säkerheten för manifestationen.

Sammanfattningsvis är det tydligt att antisemitism är en allvarlig och eskalerande problematik i Sverige. Både statsminister Ulf Kristersson och oppositionsledare Magdalena Andersson uppmanade till aktiva insatser för att bekämpa antisemitismen och trygga judars rättigheter och säkerhet i Sverige. Det är av största vikt att politiska, religiösa och andra samhällsledare tar avstånd från antisemitism och enar istället för att splittra. Den ökade hotbilden och antisemitiska händelserna i Sverige visar behovet av en tydlig och konsekvent hållning mot hat och förtryck.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.

En ödmjuk begäran

Ett konservativt presbyterianskt trossamfund hoppas att President Bidens administration ”fördömer synden” hos transsexuella ingrepp för minderåriga.