KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Steven Furticks Elevation Church lämnar SBC

2 min lästid
Megakyrkan, känd för sin populära Elevation Music, har frivilligt dragit tillbaka sig två veckor efter det senaste årliga mötet för Southern Baptist.

Elevation Church, en megakyrka i North Carolina känd för sin populära musik och karismatiska pastor, har lämnat Southern Baptist Convention (SBC). I ett brev som skickades till SBC:s verkställande utskott i Nashville och till Baptist State Convention of North Carolina, meddelade Elevation Church i Charlotte att de ”avslutar sin anslutning till Southern Baptist Convention med omedelbar verkan.” Brevet publicerades av Baptist Press, en officiell SBC-publikation, och en talesperson för North Carolina Baptist Convention bekräftade att de hade tagit emot brevet.

”Elevation har inga planer på att göra en offentlig tillkännagivelse om detta beslut – vi har för mycket att göra för att nå en värld som behöver Jesu kärlek,” står det i brevet. ”Om din Credentials Committee väljer att göra detta beslut av Elevation offentligt, kommer vi endast att svara med en kopia av detta brev till alla som frågar om notifikationen.” Elevation har inte svarat på en begäran om kommentar.

SBC:s Credentials Committee är ansvarig för att avgöra om kyrkor samarbetar ”i god vänskap” med den största protestantiska trosinriktningen i landet. Samarbetet innebär att bidra till SBC:s ändamål och noga följa SBC:s doktrin.

Tidigare i år blev fem församlingar, inklusive Saddleback Church, som var en av de största SBC-kyrkorna i landet, utkastade från SBC på grund av att de hade kvinnliga pastorer. SBC:s trosbekännelse säger att endast män kan inneha den posten.

Under sitt senaste årliga möte antog Southern Baptists ett förslag till grundlagsändring som skulle förhindra kyrkor som har kvinnliga pastorer av något slag att delta. Den ändringen måste ratificeras år 2024.

Enligt uppgifter som kyrkan lämnade in till SBC hade Elevation i genomsnitt 10 185 besökare varje vecka och fick 103 miljoner dollar i donationer under 2021. Kyrkan gav 10 000 dollar till SBC:s samarbetsprogram.

En nyligen genomförd studie visade att Elevation är en av fyra megakyrkor vars sånger dominerar marknaden för samtida lovsång. Enligt Ryan Burge, en politisk forskare från Eastern Illinois University, svarade Saddleback Church och Elevation, som enligt uppgift döpte 1 725 personer år 2021, för cirka 2,5 procent av dopet inom hela SBC som har över 40 000 kyrkor.

SBC har sett en nedgång i antalet dop och medlemmar i över ett årtionde. SBC förlorade nästan en halv miljon medlemmar mellan 2021 och 2022 och 1,5 miljoner de senaste tre åren. 2022 rapporterade SBC 13,2 miljoner medlemmar, ned från 16,3 miljoner år 2006.

Trots att Elevation lämnar SBC planerar de att fortsätta samarbeta med Southern Baptist-kyrkor, skrev Chunks Corbett, en ledare på Elevation. ”Vänligen förstå att vårt tillbakadragande från kopplingen på ingen sätt betyder att vi kommer att sluta be för er och era församlingar och missionsarbete i framtiden – vi är alla på samma sida!”

Kristna: Nato hotar säkerheten

”Kristna fredsrörelsen varnar: Nato-medlemskap ett farligt misstag, enligt generalsekreteraren Lotta Sjöström Becker.”