KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Stor ära till Richard Smallwood – får hyllning vid Juneteenth i D.C.!”

Musiken som ledde genom slaveri och prövningar - så beskriver Richard Smallwood dess kraft.

Richard Smallwood har under årtionden stått på scener från Carnegie Hall till kyrkor, vid pianot eller vid mikrofonen, och framfört musik som kännetecknas av hans distinkta genreövergripande blandning av gospel och klassisk musik.

Nu, för att markera både sin 75-årsdag och Juneteenth, får Smallwood den speciella Kennedy Center-behandlingen. Den Grammy-nominerade och Stellar- och Dove-prisbelönte musikern kommer att få en särskild plats i nationens huvudstadens främsta konsertsal när andra gospelartister som Dorinda Clark-Cole och Marvin Winans ansluter sig till körsångare för att framföra musik till hans ära.

Smallwood, som firade sin födelsedag i november, bildade Richard Smallwood Singers 1977 och skapade senare på 1990-talet ensemblen Vision, som kommer att vara en del av framträdandena på tisdag (18 juni) och onsdag, Juneteenth-helgen som markerar det effektiva slutet på slaveriet i Amerika.

Han är känd för hits som ”I Love the Lord,” senare inspelad av Whitney Houston, och ”The Center of My Joy,” som han skrev tillsammans med Bill och Gloria Gaither.

Även om Smallwood beskriver sig själv som ”semipensionerad” och säger att han nu är mer baryton än tenor – ”Tonerna jag kunde slå när jag var 28 och 27 år kan jag inte slå längre” – är han lika hängiven att stödja alla typer av musik som han var för decennier sedan när han sa: ”Jag har inga problem med korsöversättningar av musik, så länge du tar korset med dig.”

I en intervju dagar innan Kennedy Center-evenemangen sa han: ”Jag tror att all musik som predikar Jesus och honom som korsfäst är en sorts musik som är lämplig i kyrkomiljö.”

Smallwood, som växte upp av en styvfar som var baptistpastor, pratade med Religion News service om sin tidlösa musik, körmusik efter COVID och påverkan på hans låtskrivande.

Intervjun är redigerad för längd och tydlighet.

Vad betyder det för dig att kunna markera denna milstolpe i ditt liv med en firande av Juneteenth på Kennedy Center?

För det första betyder datumet för firandet mycket för mig personligen. Jag tänkte tidigare att när jag var en liten pojke brukade min mamma ta med mig för att höra National Symphony Orchestra. Aldrig trodde jag att en dag skulle de spela min musik. Det är fantastiskt. Och jag är så tacksam.

Har Juneteenth en personlig betydelse för dig?

Ja, det är det, eftersom det är för vår kultur. Det är en stor landmärke som symboliserar frihet, och att vara en del av det är en stor ära och en fantastisk möjlighet.