KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Stort intresse för ny demokrati i kristen tidning!”

Kristna författare granskar Simone Weils essä om politik och mystik med nya perspektiv.

Filosofen, aktivisten, författaren och kristna mystikern Simone Weils essä ”Om de politiska partiernas allmänna avskaffande” är het igen. Den korta men kärnfulla essän hon skrev efter nazistysklands inträde på världsscenen, ställde frågan om hur partiväsendet till sin natur alltid hamnade i en slutdestination där makt trumfar ideologi.

Men finns det ett alternativ till partiväsende som inte stavas diktatur. Ledarstickets Robert Tjernberg och Fanny Willman tar sig an de frågor Simone ställde sig 1943 för att bena ut om de har någon bäring på aktuella frågor. Det visar den sig ha. Hur ser egentligen dagens politik ut i fråga om vad som egentligen driver partierna framåt, och är det väljarna eller partierna som leder demokratin framåt? Kanske luras folket rentav att tro på saker de egentligen aldrig ville ha, men serverades av makten?

Förbered er på en ytskrapning av Weils djupgående filosofi, där Robert Tjernberg också ser likheter med George Orwells 1984 och båda kan konstatera att litteraturen vid tiden för världskrigen ännu har mycket att förtälja. Lite också om Sändarens förlorade mediestöd och en teaser om nästa veckas spaning. Välkomna in!