KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Stuart Epperson, banbrytande kristen radio- och TV-sändare, har avlidit.

4 min lästid
Vänligen notera att ditt ärende har genomförts och att vi har mottagit dina dokument i sin helhet.

Stuart Epperson Sr. dog på måndagen (17 juli) vid 86 års ålder. Hans död tillkännagavs av Salem Media, som Epperson medgrundade 1986 tillsammans med sin svåger Edward Atsinger. De två byggde Salem till en radiogigant som blev en viktig kommunikationskanal för religiösa höger, samt en grundpelare inom Republikanska partiet. Företaget bidrog till att förena Amerikas religiösa samhällen till en potent politisk kraft.

I 2018 var företaget så involverat i Republikanska politik att de pressade sina radiopersonligheter att stödja dåvarande president Donald Trump. Epperson var medlem och en gång president för den konservativa rådet för nationell politik, en inflytelserik grupp vars medlemmar inkluderar ledare inom abortmotståndsrörelsen, tänketankar, VD:ar, välbärgade donatorer, pastorer, ledare för konservativa universitet och högerpunditer.

Han ställde två gånger upp i kongressvalet mitt under 1980-talet för att representera den femte kongressdistriktet i North Carolina, men förlorade mot demokraten Stephen L. Neal. Men det vinstgivande kristna radiomediaimperium som Epperson byggde med målet att erbjuda ett alternativ till sekularismen, som han och Atsinger såg som en del av Amerikas moraliska sönderfall, var hans största bedrift.

Salem äger 101 stationer i New York City, San Francisco, Chicago, Dallas och Atlanta. Företagets åtta dagliga programledare är välkända varumärken inom religiös och politisk höger. De inkluderar Hugh Hewitt, Mike Gallagher, Dennis Prager, Charlie Kirk, Sebastian Gorka och Eric Metaxas. Företaget är också en plattform för kristen rock genom sin Salem Music Network, som erbjuder tre 24-timmars kristna musikformat. Salem äger även Townhall, en konservativ medieplattform, och Regnery Publishing.

”Han var en sann troende som kände att han hade en mission – att erbjuda ett alternativ till det han kallade ’kravlös sekulär humanism'”, sa Adam Piore, en fristående journalist som intervjuade Epperson. ”Oavsett om man höll med honom eller inte, så hjälpte han till att förändra kristen radio och gjorde i slutändan lika mycket som någon annan för att bygga upp ett parallellt universum av talkradio riktad mot dem som inte kände att traditionella medier talade för dem. Han var en nyckelspelare inom religiösa högern och var villig att gå in i stora städer och använda stationer för att sprida budskapet.”

Epperson föddes i en familj av tobaksodlare i den södra Virginiatestaden Ararat, som fått sitt namn från Noahs Ark slutdestination. Hans äldre bror Ralph hade blivit förälskad i radio och övertalade sina föräldrar att köpa en radio från Montgomery Ward via postorder. Till slut byggde Ralph en radiostation på andra våningen av deras bondgård som sände ut till samhället. Stuarts första radiouppdrag kanske var att läsa upp Psaltaren 23 på radion när han var 10 år gammal. Han fortsatte sedan att studera radio vid Bob Jones University i South Carolina, där han gifte sig med sin klasskamrat Nancy Atsinger. Tillsammans med Nancys bror, Edward, också en tidigare student vid Bob Jones University, startade paret ett radiobolag.

Först köpte de en radiostation i Bakersfield, Kalifornien, och senare KKLA i större Los Angeles-området. På bara några få år fördubblades antalet stationer som Salem ägde. Till en början sände Salem stationerna kyrkokpredikningar. Deras affärsmodell var att få en kommersiell licens och ta ut en avgift av predikanterna för att sända deras program.

I mitten av 1990-talet ändrade Salem inriktning och lade till kristen musik och sedan nyheter och pratradio, med programledare som Oliver North från Iran-Contra-affären, Alan Keyes från Ronald Reagans administration och Michael Medved, den konservativa politiska kommentatorn och filmkritikern. ”En innovativ sak med dem var att de gick från religiösa sändningar, där det fanns en affärsmodell – att få kyrkor och radiosändande predikanter att betala dem för att sända deras program – till att använda en tredelad formatstrategi,” sa Anne Nelson, författare till ”Shadow Network: Media, Money and the Secret Hub of the Radical Right.”

I över ett decennium var Epperson med i National Religious Broadcasters exekutiva utskott och styrelse. 2005 utsåg Time Magazine Epperson till en av de 25 mest inflytelserika evangelikalisterna i Amerika. ”De var en av de viktigaste rösterna i Trumps MAGA-evangelikalistiska medieinfrastruktur”, sa John Fea, professor i amerikansk historia vid Messiah University i Mechanicsburg, Pennsylvania, och syftade på Salem.

Företaget har kämpat de senaste åren. Salems aktiekurs har sjunkit till 93 cent, och företaget har fått se sina investeringar gå till sociala medier och podcasts. Tjänstemän på NASDAQ varnade Salem att de kan tas bort från börsen om inte aktiekursen når upp till kraven, enligt The Desk. Epperson, som bodde i Winston-Salem, North Carolina, i många år, var Salems hedersordförande vid tiden för sin död. Hans son Stuart Jr. är nu direktör för Salem Media.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.