KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Studie avslöjar över 2 000 personer misshandlade i tyska protestantiska kyrkan

2 min lästid
Enligt en studie från torsdagen har cirka 2 225 personer blivit utsatta för sexuellt våld i Tysklands protestantiska kyrka under de senaste åtta decennierna, där 1 259 misstänkta förövare var inblandade, och skandalen förmodas vara ännu djupare.

Omkring 2 225 personer har utsatts för sexuellt våld inom Tysklands protestantiska kyrka under de senaste åtta decennierna av 1 259 misstänkta förövare, enligt en studie som publicerades på torsdagen. Studien varnar för att skandalen troligtvis är mycket djupare än så.

Det har tidigare varit uppmärksammade fall av övergrepp inom Tysklands kristna institutioner, men fokus har framför allt legat på den katolska kyrkan där en liknande studie från 2018 identifierade 3 700 möjliga offer som fallit offer för 1 670 präster.

Rapporten, som utförts av cirka ett dussin forskare under de senaste tre åren på begäran av och med kostnad för den protestantiska kyrkan, visade att över hälften av de identifierade offren var under 14 år vid tidpunkten för övergreppen.

Över en fjärdedel av förövarna var församlingspräster.

”Detta är inte ens toppen på isberget”, sade studiens huvudförfattare Martin Wazlawik på en presskonferens och kritiserade kyrkan för att hantera fallen ”reagerande snarare än proaktivt”.

Rapporten konstaterade att många regionala kyrkor inte kunde utesluta att filer hade förstörts och att ett flertal av dem uppgav att de inte hade tillräckligt med personal för att granska dokumenten.

Studien påpekade att offren oroade sig för att utredningarna kom för sent och var alltför långsamma, och att riskerna för unga människor fortfarande var höga.

Chefen för Tysklands 19 miljoner protestanter avgick förra året efter anklagelser om att hon hade känt till misstänkt sexuellt övergrepp av en tidigare anställd inom kyrkan flera år tidigare.

Som svar på rapporten sade kyrkans tillförordnade chef, biskop Kirsten Fehrs, att institutionen accepterar sitt ansvar.

”Jag har blivit djupt chockad över den fruktansvärda våld som drabbade så många människor”, sade hon i ett uttalande och påpekade att övergreppen gick ända in i daghemmen.

”Jag kan bara be er, som har blivit så svårt skadade, om förlåtelse från djupet av mitt hjärta…Vi skyddade dem inte vid tidpunkten för brottet och vi behandlade dem inte med värdighet när de vågade träda fram.”

Så talespersonen för offren, Detlev Zander, som själv upplevde tio år av övergrepp som barn, var inte imponerad. Han sade att kyrkan fortfarande skyddar förövarna, misskrediterar offren och undviker att ge lämplig kompensation.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.

En ödmjuk begäran

Ett konservativt presbyterianskt trossamfund hoppas att President Bidens administration ”fördömer synden” hos transsexuella ingrepp för minderåriga.