Enligt utbildningsminister Mats Persson kommer studieförbunden att drabbas av kraftiga nedskärningar de närmaste åren. För närvarande erhåller studieförbunden statligt bidrag på omkring 1,8 miljarder kronor årligen. Nästa år minskar detta bidrag med 250 miljoner kronor och kommer successivt att minskas ytterligare under en treårsperiod till 1,3 miljarder kronor i årligt stöd. Mats Persson betonar behovet av att prioritera utbildningar som leder till riktiga jobb och att politiker inte längre kan lova allt till alla.
Detta besked har mötts med bestörtning av studieförbunden. Bilda, ett studieförbund med många medlemskyrkor, uppger att nedskärningarna kommer att direkt påverka den fria folkbildningen samt möjligheterna till samverkan med medlemsorganisationer och partners. Förbundsrektor Samuel Gustafsson uttrycker oro och berättar att de håller på att planera besparingsåtgärder för att minska konsekvenserna av nedskärningarna.
Samuel Gustafsson menar att situationen för folkbildningen redan är svår och att neddragningarna endast förvärrar läget. Han framhåller att folkbildningen spelar en viktig roll för demokrati, integration och underlättar för människor att få arbete. Tanken att det är nödvändigt med besparingar under svåra tider ifrågasätts dock av Gustafsson, som poängterar att statliga bidrag till studieförbunden inte har ökats på flera år.
Trots att det har förekommit rapporter om fusk eller misskötsel av medel inom studieförbunden, betonar Gustafsson att de arbetar aktivt för att stärka internkontrollen och att det inte är verksamheten som har fått kritik. Han anser att det är olyckligt att en negativ bild har formats och att deras verksamhet är bra.
Det återstår att se vilka verksamheter som kommer att påverkas av nedskärningarna, men beskedet är redan nu oroande för studieförbunden.