KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Sudans kyrkor ”hotas av ytterligare attacker” när landets största kyrka förstörs.

Välgörenhetsorganisationen Christian Solidarity Worldwide (CSW) varnar för att kyrkor och kristna institutioner i Sudan kan utsättas för ytterligare attacker efter att landets största kyrka har blivit helt förstörd av Sudans vapenförband (SAF).

Välgörenhetsorganisationen Christian Solidarity Worldwide (CSW) varnar för att kyrkor och kristna institutioner i Sudan kan möta ytterligare attacker efter att landets största kyrka helt förstörts av Sudan Armed Forces (SAF).

Kyrkan, som användes av både episkopala och evangeliska kyrkor, byggdes under tidigt 1900-tal och var den näst äldsta kyrkan i Omdurman, efter den koptiska kyrkan. Större delen av byggnaderna som tillhörde den evangeliska kyrkan i det omgivande området blev konfiskerade under Omar al-Bashirs styre, som var landets statschef fram till en kupp 2019.

På fredagen skadades fem nunnor och flera barn efter att en byggnad tillhörande den katolska missionärsorden Comboni i Khartoum El-Shajara också bombades.

Den senaste beskjutningen ägde rum cirka tre veckor efter liknande bombningar av den evangeliska handelsskolan och den evangeliska gymnasieskolan, båda i Omdurman.

CSW-källor tror att attackerna mot kyrkor är avsiktliga, och att fler kan följa när SAF och Rapid Support Forces (RSF) fortsätter att förhandla om en vapenvila i Saudiarabien. Välgörenhetsorganisationen säger att marken är värdefull och skulle vara enklare att beslagta om byggnaderna hade förstörts.

RSF och SAF har varit i konflikt sedan april då våld utbröt när de två styrkorna skulle sammanslås enligt en internationellt stödd ramöverenskommelse om en övergång till demokrati. Sedan dess säger CSW att hundratals civila har dödats, och det finns talrika rapporter om sexuellt våld, plundring, ockupation av bostäder och offentliga byggnader, summariska avrättningar, massgravar och brända byar.

CSW:s grundande ordförande Mervyn Thomas sa: ”CSW fördömer på det starkaste attackerna mot kyrkor och deras egendom i Omdurman och Khartoum El-Shajara. Vi önskar de skadade en snabb och fullständig återhämtning och betonar att den avsiktliga inriktningen mot platser för tillbedjan inte bara bryter mot internationell humanitär rätt, utan också utgör krigsförbrytelser. Vi fortsätter att kräva en fullständig och omfattande vapenvila och uppmanar det internationella samfundet att hålla båda stridande parter ansvariga för de överträdelser och övergrepp de begått mot sudanesiska medborgare, både under denna konflikt och innan den.”

(Artikellängd: 204 ord)