KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Summardrömmar: Lily Dales by öppnas för troende och tvivlare

Vi ber om ursäkt för eventuell olägenhet och beklagar att vi inte kunde uppfylla dina förväntningar.

Varje år innan hon åker till Lily Dale Assembly ber Doot Bokelman en kort bön där hon bjuder in sina avlidna släktingar att möta henne på det spiritistiska mötet i Western New York. ”Alla som vill visa sig, nu vore en bra tid”, säger Bokelman, en konsthistorieprofessor, till sin pappa, sina morföräldrar och sin farbror Bill. ”Och om du har ett meddelande eller om det är något jag behöver veta, vore det fantastiskt!”

Ungefär 10 000 personer, likt Bokelman, besöker Lily Dale varje sommar för att träffa medier som de tror kan kommunicera med sina avlidna släktingar. Byggd i slutet av 1870-talet har byn Lily Dale varit en mecka för spiritualism och mediumskap sedan dess. Med slutet på COVID-19-pandemin öppnar byn nu igen utan några restriktioner och tillåter erfarna besökare och nyfikna förstagångsbesökare att mötas på ”the Dale” efter tre års paus.

Byn, som under vintersäsongen rymmer cirka 100 invånare, hoppas kunna välkomna upp till ”3 000 personer under stora helger”, säger Havivah Richards, samhällets administratör.

Vid återinvigningen kommer Jack Osbourne, son till Ozzy Osbourne och programledare för TV-program om det övernaturliga, inklusive ”Portals to Hell”, att vara på plats för att berätta om sina upplevelser.

Bokelman, professor vid Nazareth University, växte upp i ett 250 år gammalt hus som hon trodde var hemsökt. Hon hörde regelbundet konstiga ljud från korridoren och lampor tändes av sig själva. Detta övertygade henne om att andar existerade.

”Jag växte upp inom den kristna traditionen, en tradition som inte tror på spöken, men jag visste alltid att de var andar, jag visste att jag fick hjälp från andra sidan”, säger hon.

Intrigerad av de paranormala händelser hon upplevde, kom Bokelman till Lily Dale för första gången för 20 år sedan med många frågor om sin familjs historia, spöken och mediumskap. Genom mediumsessioner fick hon frid med döda familjemedlemmar och lärde känna sin pappas sida av familjen.

”Jag hade ett antal döda personer på andra sidan som jag absolut inte kom överens med när de var i livet. Men nu har vi ordnat upp allt det. Det är fantastiskt; jag kommer bättre överens med döda människor än med levande människor”, säger hon.

Bokelman beslutade sig år 2021 för att följa ”den spiritistiska vägen”, ett tvåårigt program för att utveckla deltagarnas mediumistiska förmågor. Hon tog klasser genom Zoom, vilket fick henne att vara skeptisk till en början. Som visuell konstnär utvecklade Bokelman en talang för att rita andar. Även om hon tycker om att träna sin nya förmåga har hon inga ambitioner att vara en ”medium per se” och betraktar sig inte som en spiritualist.

Västra New York har haft en speciell plats inom den spiritistiska gemenskapen sedan praktiken kom till USA på 1840-talet. Regionen tros ha speciella egenskaper som underlättar kontakten med andar.

Två metodistiska systrar, Kate och Margaret Fox, från byn Hydesville nära Rochester, förde modern spiritualism till USA år 1848 genom att övertyga sin familj och andra att de kommunicerade med andar genom att knäppa med fingrarna. Under 40 år hade systrarna Fox en framgångsrik karriär som medier innan de avslöjade att allt var en bluff.

Trots detta fortsatte deras praktik. År 1916 flyttades Fox-stugan till Lily Dale. Den brann ner i en brand 1955 och en minnesbyggnad har sedan dess byggts.

Lily Dales rika historia är också en av de saker som lockar besökare. Första gången hon besökte för 25 år sedan var Marjorie Roth inte ute efter att prata med andar; hon ville träffa medier för att ytterligare forska för sin avhandling om lekfolkets profetior i antikens värld. Hon blev förälskad i de charmiga 1800-talsstugorna där byns medier bor och den positiva atmosfären på platsen.

”Det var otroligt fridfullt”, säger hon.

Vid den tiden lämnade medier bokningar öppna på sina verandor och vem som helst kunde boka sessioner. Roths favoritplats i Lily Dale var helande-templet.

”Det är en charmig plats. Jag är ingen läkare eller medium eller något sådant, men när jag åker till Lily Dale försöker jag vanligtvis få en tid i helande-templet och sitta där ett par gånger eftersom det bara är så positivt”, säger hon.

Men Lily Dale har en förmåga att locka in icke-troende också. I år kommer Roth, som även undervisar vid Musikskolan på Nazareth University, att besöka Lily Dale tillsammans med sin man, Leonard George, en psykolog. George har länge varit intresserad av spiritualism och magiska praktiker.

För att lära sig mer genomgick han för några år sedan ett mediumskapsträningsprogram i Lily Dale. ”Jag undrade vad det var för slags upplevelse (mediumskap). Är det en sorts upplevelse som är unik för spiritualism? Eller är det den typen av upplevelse som andra har haft, som jag har haft?”

Under den veckolånga programmet, som leddes av Judith Rochester, lärde sig George att komma in i ett transliknande tillstånd och upptäckte hur hans sinne kunde hjälpa honom att komma i kontakt med andar.

Han har nu bättre koll på hur mediumskap fungerar, men är ändå inte övertygad om att livet fortsätter