KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Svenska kristna uppmanas av Southern Baptist att motstå IVF: ’Moraliskt felaktigt!’ – Etikkommiténs kontroversiella beslut”

"President för ERLC: Abort fördärvar moralen och separerar fortplantning från sex."

Som chefsetiker för den största protestantiska samfundet i landet vill Brent Leatherwood att den federala regeringen ska gripa in mot in-vitro befruktning, eftersom det enligt honom skadar barn och deras mödrar. Många barnlösa par som genomgår IVF-behandling är inte medvetna om den moraliska faran det innebär, skrev Leatherwood i ett brev till den amerikanska senaten förra veckan. Vi uppmanar lagstiftare att utveckla och genomföra ett system för federal tillsyn som skyddar och informerar kvinnor och ser till att embryon behandlas med omsorg, även om vi motsätter oss den generella praktiken med IVF, skrev Leatherwood.

Tidigare i år gjorde Alabamas högsta domstol nationella rubriker med ett utslag att frysta embryon skapade under IVF var skyddade av delstatens lag om vållande till annans död. Delstatens chefsdomare gick ännu längre och sa i en samtyckande åsikt att ”embryon inte kan förstöras utan att ådra sig vreden av en helig Gud, som betraktar förstörelsen av Hans avbild som en förolämpning mot Honom.”

Detta beslut, där embryon förstördes i en olyckshändelse, ledde till att Alabamas fertilitetskliniker stängdes, vilket ledde till att Kay Ivey, delstatens guvernör och södra baptist, snabbt undertecknade en ny lag som skyddade kliniker genom att begränsa deras ansvar. ”Jag är glad att underteckna denna viktiga, kortsiktiga åtgärd till lag så att par i Alabama som hoppas och ber att bli föräldrar kan utöka sina familjer genom IVF,” sa Ivey vid den tiden.

Under IVF-processen befruktar läkare ofta fler ägg än som kan implantas samtidigt. Överskottsembryon vitrifieras – en frysningsprocess som gör dem glasliknande – och lagras i flytande kväve för framtida IVF-försök. Enligt vissa uppskattningar är det just nu över en miljon embryon som är frysta i frysning.

Medan konservativa kristna grupper som SBC länge har motsatt sig abort och sagt att livet börjar vid befruktningen, har de varit i stort sett tysta om IVF i sig. All kritik mot processen har begränsats till oro för det öde som drabbade embryon skapade under IVF, särskilt om de överblivna embryonen användes för forskning eller kastades bort. Det beror delvis på vad Dena Davis, en emeritus professor i religion vid Lehigh University som undervisade i bioetik, kallar ”IVF-problemet.”

Till skillnad från abort, som är avsedd att avsluta en graviditet, är målet med IVF att fler barn ska födas – något religiösa människor generellt godkänner, berättade Davis för Religion News Service i en intervju tidigare i år. ”Det ligger i hjärtat av konservativ religiös förståelse av hur världen fungerar”, sa hon. ”Du gifter dig, du får barn.”