KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Svenska värderingar: överreklamerat och diffust begrepp!”

"Vad är egentligen svenska värderingar? Frågan diskuterades på Kyrkornas migrationsdagar i Immanuelskyrkan i Stockholm."

Kyrkornas migrationsdagar hölls nyligen med ett digert program. Det diskuterades mänskliga rättigheter, migration och klimatdriven migration. En programpunkt var panelsamtalet om svenska värderingar.

I panelen deltog bl.a. biskop Andreas Holmberg och Sofia Rönnow Pessah. De diskuterade den ökade längtan efter homogenitet i samhället. Samtalet kretsade också kring migrationspolitikens paradigmskifte.

Sofia Rönnow Pessah påpekade att ordet ”svenska värderingar” används i Tidöavtalet. Biskop Andreas Holmberg reflekterade teologiskt kring ämnet. Han menade att det strider mot den kristna tron att nationella gränser ska vara så viktiga.

Under den inledande morgonbönen betonade Andreas Holmberg kyrkans roll i att hjälpa de mest utsatta. Bi Puranen talade om universella värderingar som inkluderande och förkastade politiska agendor.

Bi Puranen från World Values Survey pratade om värderingarnas universella karaktär. Hon betonade behovet av att skapa trygghet för människor, vilket leder till tolerans. För kyrkan är bibeln fundamentet för sina värderingar.

Under diskussionen lyftes vikten av att prata om grundläggande värderingar. 110 deltagare från hela landet samlades för att delta i Kyrkornas migrationsdagar. Ett samarbete mellan Sveriges kristna råd, Studieförbundet Bilda och Sensus Studieförbund.