KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Svenskar vill begränsa koranbränning

Om de hotar rikets säkerhet bör koranförbränningar förbjudas, argumenterar Svenska Centret mot Våldsbejakande Extremism (CVE) och uppmanar därför regeringen att ändra sin lag om allmän ordning.

Efter att en irakisk flykting brände en koran bredvid en moské i Stockholm, följde häftiga reaktioner. Till exempel stormades svenska ambassaden i Bagdad av en arg folkmassa. Trots att svenska utrikesdepartementet starkt fördömde den tidigare handlingen i ett uttalande på söndagen, så är bränningen fortfarande laglig i Sverige, skriver Euractiv. Polisen kan inte förbjuda dem eftersom de omfattas av ”yttrandefriheten”.

I juni beslutade Kammarrätten att polisen bara får förbjuda bränningarna om de leder till konkreta säkerhetsrisker. En generell ökad hotbild av terrorism i Sverige utgjorde dock inte ett giltigt skäl enligt domarna.

Däremot vill allt fler människor ändra lagen så att poliser kan förbjuda bränningarna, som har negativa diplomatiska konsekvenser för hela Sverige. Svenska samhällets aktiviteter mot extremism (CVE), en regeringsinitiativ mot extremism och radikalisering, är en av dessa röster. ”Ändra ordningslagen och gör det snabbt”, sa presidenten Jonas Trolle till Euractiv.

Trolle påpekar att den svenska grundlagen tillåter sådana förbud, men ordningslagen, som ger myndigheterna befogenhet att ingripa vid hotfulla situationer, tillåter det inte. ”Och det är uppenbart att det som händer just nu verkligen inte är bra med tanke på riskerna för Sverige”, sa han och hänvisade till grundlagen som tillåter förbud vid ”hot mot rikets säkerhet”.

Så länge bränningen av heliga böcker tillåts, vill människor använda sin ”rätt till yttrandefrihet”. Svenska polisen har fått in tre nya ansökningar om att bränna religiösa böcker, skriver Vart Land. En av ansökningarna kommer från en man i 30-årsåldern som vill bränna en Torah och en Bibel bredvid Israels ambassad i Stockholm. Han kallar det för en reaktion på koranbränningen och en ”symbolisk sammankomst för yttrandefriheten”. De andra ansökningarna handlar om bränning av en koran och om några okända religiösa sammanhang, rapporterar STV.